Näppäimistöllä liikkuminen

Tämä sivu linjaa, kuinka käyttöliittymän eri osissa liikutaan näppäimistöä käyttäen. Ohje on tarkoitettu niille, jotka eivät pysty käyttämään hiirtä tai muuta osoitinlaitetta, tai jotka haluavat käyttää näppäimistöä mahdollisimman paljon. Kaikille hyödyllisiä pikanäppäimiä on lueteltu sivulla Hyödyllisiä pikanäppäimiä.

Jos et syystä tai toisesta kykene käyttämään osoitinlaitetta (kuten hiirtä), voit ohjata hiiren osoitinta näppäimistön oikeassa laidassa olevaa numeronäppäimistöä käyttäen. Lisätietoja aiheesta on sivulla Napsauta ja siirrä hiiren osoitinta sormiota käyttäen.

Liiku käyttöliittymän eri osissa

Tab ja

Ctrl+Tab

Siirrä näppäimistön kohdistusta eri säätimien välillä. Ctrl+Tab liikuttaa säädinryhmien välillä, kuten sivupaneelista sisältönäkymään. Ctrl+Tab -näppäinyhdistelmällä voi poistua säätimestä, joka käyttää itse Tab-näppäintä, kuten tekstikentästä.

Pidä Shift pohjassa siirtääksesi kohdistuksen vastakkaiseen suuntaan.

Nuolinäppäimet

Siirrä valintaa säätimen kohteiden välillä, tai vastaavanlaisten säätimien ryhmän välillä. Käytä nuolinäppäimiä kohdistaaksesi esimerkiksi työkalupalkin painikkeisiin tai valitaksesi kohteita.

Ctrl+nuolinäppäimet

Siirrä kohdistus toiseen kohteeseen ilman, että valitut kohteet muuttuvat. Toimii vain luettelo- ja kuvakenäkymässä.

Shift+nuolinäppäimet

Valitse kaikki kohteet nykyisestä valitusta kohteesta uuteen kohdistettuun kohteeseen asti. Toimii vain luettelo- ja kuvakenäkymässä.

In a tree view, items that have children can be expanded or collapsed, to show or hide their children: expand by pressing Shift+, and collapse by pressing Shift+.

Välilyönti

Aktivoi kohdistettu kohde, kuten painike tai näkymässä valittu kohde.

Ctrl+Välilyönti

Valitse tai poista valinta kohdistetusta kohteesta ilman, että vaikutus ulottuu muihin valittuihin kohteisiin. Toimii vain luettelo- ja kuvakenäkymässä.

Alt

Pidä Alt pohjassa tuodaksesi valintanäppäimet esiin: alleviivauksella varustetut kirjaimet esimerkiksi valikoissa ja painikkeissa. Paina Alt ja alleviivauksella varustettua näppäintä aktivoidaksesi kyseisen valinnan, aivan kuin kyseistä valintaa olisi napsautettu hiirellä. Jos esimerkiksi samassa valikossa on useita samoja valintanäppäimiä, niiden välillä on mahdollista liikkua painamalla kyseistä näppäintä useampaan kertaan. Lopuksi valinta on mahdollista aktivoida painalla Enter.

Esc

Sulje valikko, vaihdin tai valintaikkuna.

F10

Avaa ikkunan valikkopalkin ensimmäinen valikko. Käytä nuolinäppäimiä valikkojen välillä liikkumiseen.

Super+F10

Avaa sovellusvalikko yläpalkista.

Shift+F10 tai

Menu

Avaa nykyisen valinnan pikavalikko, sama kuin kohteen napsauttaminen hiiren oikealla painikkeella.

Ctrl+F10

Avaa nykyisen kansion pikavalikko tiedostonhallinnassa, sama kuin tiedostonhallinnan taustan napsauttaminen hiiren oikealla painikkeella.

Ctrl+PageUp

ja

Ctrl+PageDown

Vaihda välilehteä vasemmalle tai oikealle.

Liiku työpöydällä

Alt+F1 tai

Super-näppäin

Vaihda Toiminnot-yleisnäkymän ja työpöydän välillä. Yleisnäkymässä aloita kirjoittaminen etsiäksesi sovelluksia, yhteystietoja ja asiakirjoja.

Super+Tab

Vaihda nopeasti ikkunoiden välillä. Vaihda selausjärjestystä pitämällä Shift -näppäintä pohjassa.

Super+`

Vaihda saman sovelluksen ikkunoiden välillä, tai ikkunanvaihtimen ollessa aktiivisena (Alt+Tab) siinä valitun sovelluksen ikkunoiden välillä.

Tämä pikanäppäin käyttää aina Tab-näppäimen yläpuolella olevaa näppäintä, mikä suomalaisessa näppäimistössä on §. Kaikilla muilla näppäimistöasetteluilla näppäinyhdistelmä on Super ja Tab-näppäimen yläpuolella oleva näppäin.

Ctrl+Alt+Tab

Aseta näppäimistön kohdistus yläpalkkiin. Toiminnot-yleisnäkymässä vaihda näppäimistön kohdistusta yläpalkin, telakan, ikkunanäkymän, sovellusluettelon ja hakukentän välillä. Käytä nuolinäppäimiä liikkuaksesi.

Super+Page Up

ja

Super+Page Down

Vaihda työtilojen välillä

Alt+F6

Cycle through windows in the same application. Hold down the Alt key and press F6 until the window you want is highlighted, then release Alt. This is similar to the Alt+` feature.

Alt+Esc

Vaihda kaikkien työtilassa avoinna olevien ikkunoiden välillä.

Super+V

Avaa ilmoitusluettelo. Paina Esc sulkeaksesi.

Hallitse ikkunoita

Alt+F4

Sulje nykyinen ikkuna.

Alt+F5 tai Super+

Restore a maximized window to its original size. Use Alt+F10 to maximize. Alt+F10 both maximizes and restores.

Alt+F7

Siirrä nykyistä ikkunaa. Paina Alt+F7 ja käytä nuolinäppäimiä ikkunan siirtämiseen. Paina Enter lopettaaksesi siirron tai Esc palauttaaksesi ikkunan alkuperäiselle paikalleen.

Alt+F8

Muuta nykyisen ikkunan kokoa. Paina Alt+F8 ja käytä nuolinäppäimiä ikkunan koon muuttamiseen. Paina Enter lopettaaksesi koonmuunnoksen tai Esc palauttaaksesi ikkunan alkuperäisen koon.

Shift+Super+Page Up

ja

Shift+Super+Page Down

Siirrä nykyinen ikkuna eri työtilaan.

Shift+Super+

Siirrä nykyinen ikkuna yhden näytön verran vasemmalle.

Shift+Super+

Siirrä nykyinen ikkuna yhden näytön verran oikealle.

Alt+F10 tai Super+

Suurenna ikkuna. Paina Alt+F10 tai Super+ palauttaaksesi ikkunan alkuperäiseen kokoon.

Super+H

Pienennä ikkuna.

Super+

Maximize a window vertically along the left side of the screen. Press again to restore the window to its previous size. Press Super+ to switch sides.

Super+

Maximize a window vertically along the right side of the screen. Press again to restore the window to its previous size. Press Super+ to switch sides.

Alt+Välilyönti

Avaa ikkunanhallintavalikko, sama kuin otsikkopalkin napsautus hiiren oikealla painikkeella.