Määritä tiedoston käyttöoikeudet

Voit käyttää tiedoston käyttöoikeuksia määrittääksesi, kuka tai ketkä voivat katsella ja muokata tiedostojasi. Aseta tiedoston käyttöoikeudet napsauttamalla tiedostoa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla valikosta Ominaisuudet. Valitse avautuvasta ikkunasta Oikeudet-välilehti.

Lue Tiedostot ja Kansiot saadaksesi lisätietoja, minkälaisia oikeuksia voit asettaa.

Tiedostot

Voit asettaa käyttöoikeuden tiedoston omistajalle, ryhmälle sekä järjestelmän kaikille muille käyttäjille. Olet omien tiedostojesi omistaja ja voit antaa itsellesi joko pelkät lukuoikeudet tai sekä luku- että kirjoitusoikeudet tiedostoihisi. Jos et halua vahingossa muuttaa tiedostoa, aseta se vain-luku -muotoon.

Jokainen tietokoneen käyttäjä kuuluu johonkin ryhmään. Kotikoneille on yleistä, että jokaisella käyttäjällä on oma ryhmä, eikä ryhmien käyttöoikeuksia käytetä kovin usein. Yritysjärjestelmissä ryhmiä voidaan käyttää eri osastojen tai projektien välillä. Jokainen tiedosto kuuluu jollekin ryhmälle sen lisäksi, että sillä on omistaja. Voit valita tiedostolle ryhmän ja hallita täten kaikkien kyseiseen ryhmään kuuluvien henkilöiden käyttöoikeutta kyseiseen tiedostoon. Voit asettaa tiedostolle ryhmäksi vain sellaisen ryhmän, johon itse kuulut.

Voit määrittää oikeudet myös muille käyttäjille kuin omistajalle sekä tiedoston ryhmässä oleville käyttäjille.

If the file is a program, such as a script, you must select Allow executing file as program to run it. Even with this option selected, the file manager will still open the file in an application. See Suoritettavat tekstitiedostot for more information.

Kansiot

Voit asettaa kansioiden käyttöoikeuksia omistajan, ryhmän ja muiden käyttäjien osalta. Lue selitykset omistajalle, ryhmälle ja muille käyttäjille yläpuolelta Tiedostojen käyttöoikeuksista.

Kansioille asetettavat oikeudet eroavat tiedostoille annettavista oikeuksista.

Ei mitään

Käyttäjä ei näe edes kansion sisältöä.

Listaa ainoastaan tiedostot

Käyttäjä näkee kansion sisällön, mutta ei voi avata, luoda tai poistaa tiedostoja.

Avaa tiedostoja

Käyttäjä voi avata kansiossa olevia tiedostoja (olettaen että tiedoston käyttöoikeudet niin sallivat), mutta käyttäjä ei voi luoda tai poistaa tiedostoja.

Luo ja poista tiedostoja

Käyttäjällä on täydet oikeudet kansioon, eli tiedostoja on mahdollista avata, luoda ja poistaa.

You can also quickly set the file permissions for all the files in the folder by clicking Change Permissions for Enclosed Files. Use the drop-down lists to adjust the permissions of contained files or folders, and click Change. Permissions are applied to files and folders in subfolders as well, to any depth.