Bestanden en mappen kopiëren of verplaatsen

Een map of bestand kan naar een nieuwe plaats worden verplaatst of gekopieerd door het met de muis te verslepen, door de kopiëren- en plakken-opdrachten te gebruiken, of door sneltoetsen te gebruiken.

Misschien wilt u bijvoorbeeld een presentatie naar een geheugenstick kopiëren zodat u die mee kunt nemen naar uw werk. Of u zou een reservekopie kunnen maken van een document voordat u er wijzigingen in aanbrengt (en daarna de oude kopie gebruiken als u de wijzigingen toch niet goed vindt).

Deze instructies slaan op zowel bestanden als mappen. U kopieert en verplaatst bestanden en mappen op precies dezelfde manier.

Bestanden kopiëren en plakken

1. Selecteer het bestand dat u wilt kopiëren door er één keer op te klikken.

2. Rechts-klik en kies Kopiëren, of druk op Ctrl+C.

3. Navigeer naar een andere map, waar u een kopie van het bestand wilt plaatsen.

4. Klik op de menuknop en kies Plakken of druk op Ctrl+V om het kopiëren van het bestand te voltooien. Nu zal er een kopie van het bestand zijn in de originele map en de andere map.

Bestanden knippen en plakken (om ze te verplaatsen)

1. U kunt het bestand dat u wilt verplaatsen selecteren door er één keer op te klikken.

2. Rechts-klik en kies Knippen, of druk op Ctrl+X.

3. Navigeer naar de map waarin u het bestand wilt plaatsen.

4. Klik op de menuknop in de werkbalk en kies Plakken, of druk op Ctrl+V, om het verplaatsen van het bestand te voltooien. Het bestand zal uit de originele map worden gehaald en verplaatst worden naar de andere map.

Sleep bestanden om te kopiëren of verplaatsen

1. Open bestandsbeheer en ga naar de map met het bestand dat u wilt kopiëren.

2. Klik in de bovenbalk op Bestanden, kies Nieuw venster (of druk Ctrl+N) om een nieuw venster te openen. Blader in het nieuwe venster naar de map waar u het bestand heen wil kopiëren of verplaatsen.

3. Klik en sleep het bestand van het ene venster naar het andere. Als de bestemming zich op hetzelfde apparaat bevindt zal het worden verplaatst, en als de bestemming zich op een ander apparaat bevindt, dan wordt het gekopieerd.

Bijvoorbeeld, als u een bestand vanaf een USB-stick naar uw persoonlijke map versleept, zal het worden gekopieerd omdat u het van het ene apparaat naar het andere versleept.

Om kopiëren van het bestand te forceren houdt u de Ctrl-toets ingedrukt terwijl u sleept, en om verplaatsen te forceren houdt u tijdens het slepen de Shift-toets ingedrukt.

U kunt niet een bestand kopiëren of verplaatsen naar een map die alleen-lezen is. Sommige mappen zijn alleen-lezen om te voorkomen dat u wijzigingen aanbrengt aan de inhoud ervan. U kunt de instelling alleen-lezen wijzigen door de bestandsrechten te wijzigen.