Byt namn på en fil eller mapp

Som med andra filhanterare kan du använda Filer för att byta namn på en fil eller mapp.

För att byta namn på en fil eller mapp:

1. Högerklicka på objektet och välj Byt namn eller markera filen och tryck på F2.

2. Ange det nya namnet och tryck på Retur eller klicka på Byt namn.

Du kan också byta namn på en fil från fönstretegenskaper.

När du byter namn på en fil kommer bara första delen av namnet på filen att markeras, inte filändelsen (delen efter sista .). Filändelsen betecknar vanligtvis vilken typ av fil det är (till exempel är file.pdf ett PDF-dokument) och du vill vanligtvis inte ändra den. Om du behöver ändra filändelsen också så välj hela filnamnet och ändra det.

Om du bytt namn på fel fil eller gav filen fel namn kan du ångra namnbytet. För att ångra åtgärden tryck omedelbart på menyknappen i verktygsfältet och välj Ångra namnbyte, eller tryck Ctrl+Z för att återställa det gamla namnet.

Giltiga tecken för filnamn

Du kan använda vilket tecken som helst i filnamn förutom tecknet / (snedstreck). Vissa enheter använder dock ett filsystem som har fler restriktioner på filnamnen. Därför är det bäst att undvika följande tecken i dina filnamn: |, \, ?, *, <, ", :, >, /.

Om du namnger en fil med en . som första tecken kommer filen att bli dold när du försöker visa den i filhanteraren.

Vanliga problem

Filnamnet används redan

Du kan inte ha två filer eller mappar med samma namn i samma mapp. Om du försöker att byta namn på en fil till ett namn som redan existerar i mappen du arbetar i kommer filhanteraren inte att tillåta det.

Fil- och mappnamn är skiftlägeskänsliga, så filnamnet File.txt är inte detsamma som FILE.txt. Att använda olika filnamn på detta sätt är tillåtet, men det är inte rekommenderat.

Filnamnet är för långt

På vissa filsystem kan filnamn inte har mer än 255 tecken. Denna 255-teckensbegränsning inkluderar både filnamnet och sökvägen till filen (till exempel /home/maria/Dokument/arbete/affärsförslag/…), så du bör undvika långa fil- och mappnamn där det går.

Alternativet att byta namn är inaktiverat

Om Byt namn är inaktiverat har du inte rättighet att byta namn på filen. Du bör vara aktsam med att byta namn på sådana filer, eftersom namnbyte på vissa skyddade filer kan orsaka att systemet blir instabilt. Se Ange filrättigheter för vidare information.