Tangentbordsnavigation

Denna sida beskriver tangentbordsnavigering för personer som inte kan använda en mus eller annat pekdon eller som vill använda tangentbordet så mycket som möjligt. För snabbtangenter som är användbara för alla användare, se Användbara tangentbordsgenvägar istället.

Om du inte kan använda ett pekdon som exempelvis en mus kan du kontrollera musmarkören med hjälp av den numeriska delen på ditt tangentbord. Se Klicka och flytta muspekaren med det numeriska tangentbordet för detaljer.

Navigera i användargränssnitt

Tabb och

Ctrl+Tabb

Flytta tangentbordsfokus mellan olika kontroller. Ctrl+Tabb flyttar mellan grupper av kontroller, som exempelvis från en sidopanel till huvudinnehållet. Ctrl+Tabb kan också bryta loss från en kontroll som själv använder Tabb, till exempel ett textområde.

Håll ner Skift för att flytta fokus i omvänd ordning.

Piltangenter

Flytta markering mellan objekt inom en kontroll, eller mellan en mängd av relaterade kontroller. Använd piltangenterna för att fokusera på knappar i en verktygsfält, markera objekt i en lista eller ikonvy eller markera radioknappar från en grupp.

Ctrl+Piltangenter

I en list- eller ikonvy, flytta tangentbordsfokus till ett annat objekt utan att ändra vilket objekt som är markerat.

Shift+Piltangenter

I en list- eller ikonvy, markera alla objekt från och med det för närvarande valda objektet till och med det nyligen fokuserade objektet.

I en trädvy kan objekt med underordnade objekt expanderas och fällas ihop så att de underordnade objekten visas eller döljs. Expandera genom att trycka Skift+, fäll ihop genom att trycka Skift+.

Blanksteg

Aktivera ett fokuserat objekt som exempelvis en knapp, kryssruta eller listobjekt.

Ctrl+Blanksteg

I en list- eller ikonvy, markera eller avmarkera det fokuserade objektet utan att avmarkera andra objekt.

Alt

Håll ner Alt-tangenten för att visa snabbtangenter: understrukna bokstäver i menyobjekt, knappar och andra kontroller. Tryck på Alt samt den understrukna bokstaven för att aktivera en kontroll, precis som om du hade klickat på den.

Esc

Stäng en meny, snabbvalsmeny, växlare eller dialogruta.

F10

Öppna den första menyn på menyraden i ett fönster. Använd piltangenterna för att navigera i menyerna.

Super+F10

Öppna programmenyn på systemraden.

Skift+F10 eller

Menu

Poppa upp snabbvalsmenyn för den aktuella markeringen som om du hade högerklickat.

Ctrl+F10

I filhanteraren, poppa upp snabbvalsmenyn för den aktuella mappen som om du hade högerklicka på bakgrunden och inte på något objekt.

Ctrl+PageUp

och

Ctrl+PageDown

I ett gränssnitt med flikar, växla till fliken till vänster eller höger.

Navigera skrivbordet

Alt+F1 eller

tangenten Super

Växla mellan översiktsvyn Aktiviteter och skrivbordet. I översiktsvyn kan du börja skriva för att omedelbart söka bland dina program, kontakter och dokument.

Super+Tabb

Växla snabbt mellan fönster. Håll ner Skift för omvänd ordning.

Super+`

Växla mellan fönster från samma program, eller från det markerade programmet efter Super+Tabb.

Detta kortkommando använder ` på amerikanska tangentbord, där tangenten ` sitter ovanför Tabb. På alla andra tangentbord är kortkommandot Super samt tangenten ovanför Tabb.

Ctrl+Alt+Tabb

Ge systemraden tangentbordsfokus. I översiktsvyn Aktiviteter, växla tangentbordsfokus mellan systemraden, snabbstartspanelen, fönsteröversiktsvyn, programlistan och sökfältet. Använd piltangenterna för att navigera.

Super+Page Up

och

Super+Page Down

Växla mellan arbetsytor.

Alt+F6

Bläddra genom fönster i samma program. Håll ner Alt-tangenten och tryck på F6 tills fönstret du önskar är markerat, släpp sedan Alt. Detta är detsamma som funktionen Alt+`.

Alt+Esc

Växla mellan alla öppna fönster på en arbetsyta.

Super+V

Öppna aviseringslistan. Tryck på Esc för att stänga.

Navigera mellan fönster

Alt+F4

Stäng det aktuella fönstret.

Alt+F5 eller Super+

Återställ ett maximerat fönster till dess originalstorlek. Använd Alt+F10 för att maximera. Alt+F10 både maximerar och återställer.

Alt+F7

Flytta det aktuella fönstret. Tryck Alt+F7, använd sedan piltangenterna för att flytta fönstret. Tryck på Retur för att avsluta förflyttningen av fönstret, eller på Esc för att flytta tillbaka det till dess originalposition.

Alt+F8

Ändra storlek på det aktuella fönstret. Tryck Alt+F8, använd sedan piltangenterna för att ändra storlek på fönstret. Tryck på Retur för att sluta ändra storlek på fönstret, eller på Esc för att återställa det till dess originalstorlek.

Skift+Super+Page Up

och

Skift+Super+Page Down

Flytta det aktuella fönstret till en annan arbetsyta.

Skift+Super+

Flytta aktuellt fönster en skärm åt vänster.

Skift+Super+

Flytta aktuellt fönster en skärm åt höger.

Alt+F10 eller Super+

Maximera ett fönster. Tryck Alt+F10 eller Super+ för att återställa ett maximerat fönster till dess originalstorlek.

Super+H

Minimera ett fönster.

Super+

Maximera ett fönster vertikalt längs vänstersidan av skärmen. Tryck igen för att återställa fönstret till dess tidigare storlek. Tryck Super+ för att växla sida.

Super+

Maximera ett fönster vertikalt längs högersidan av skärmen. Tryck igen för att återställa fönstret till dess tidigare storlek. Tryck Super+ för att växla sida.

Alt+Blanksteg

Öppna fönstermenyn, som om du hade högerklickat på namnlisten.