Klicka och flytta muspekaren med det numeriska tangentbordet

Om du har svårt att använda en mus eller andra pekdon kan du styra musmarkören via det numeriska tangentbordet på ditt tangentbord. Denna funktion kallas mustangenter.

1. Go to the desktop and start typing Accessibility.

Du kan nå översiktsvyn Aktiviteter genom att trycka på den, genom att flytta musmarkören till det övre, vänstra hörnet av skärmen, genom att trycka Ctrl+Alt+Tabb följt av Retur eller genom att trycka på tangenten Super.

2. Klicka på Hjälpmedel för att öppna panelen.

3. Använd upp- och neråtpiltangenterna för att välja Mustangenter i avsnittet Peka och klicka och tryck sedan på Retur för att slå på Mustangenter.

4. Säkerställ att Num Lock är avstängd. Du kommer nu kunna flytta muspekaren med den numeriska delen av tangentbordet.

Det numeriska tangentbordet består av en mängd siffertangenter på ditt tangentbord, vanligtvis arrangerade som en fyrkant. Om du har ett tangentbord utan en numerisk del (som till exempel tangentbordet på en bärbar dator) kan du vara tvungen att hålla ner funktionstangenten (Fn) och använda vissa andra knappar på ditt tangentbord som ett numeriskt tangentbord. Om du använder denna funktion ofta med en bärbar dator kan du köpa externa numeriska USB- eller Bluetooth-tangentbord.

Varje siffra på det numeriska tangentbordet motsvarar en riktning. Till exempel om du trycker på 8 flyttar markören uppåt och om du trycker på 2 flyttar den neråt. Tryck på 5 för att klicka en gång med musen eller klicka på den två gånger snabbt för att dubbelklicka.

De flesta tangentbord har en speciell tangent som låter dig högerklicka. Ibland kallas den Meny-tangenten. Notera dock att denna tangent reagerar på var tangentbordfokus är, inte var din musmarkör är. Se Simulera ett högerklick för information om hur du högerklickar genom att hålla ner 5 eller den vänstra musknappen.

Om du vill använda det numeriska tangentbordet för att skriva siffror medan mustangenter är aktiverade, slå på Num Lock. Musen kan dock inte styras med det numeriska tangentbordet medan Num Lock är på.

De normala siffertangenterna, i en rad i tangentbordets överkant, kommer inte styra muspekaren. Bara det numeriska tangentbordet kan användas till det här.