Kolumninställningar för listvy i Filer

Det finns flera kolumner med information som du kan visa i listvyn i Filer. Högerklicka på en kolumnrubrik och markera eller avmarkera vilka kolumner som ska vara synliga.

Namn

Namnet på mappar och filer.

Namn-kolumnen kan inte gömmas.

Storlek

Storleken för en mapp anges som antalet av objekt som finns i mappen. Storleken för en fil anges som byte, KB, eller MB.

Typ

Visas som mapp, eller filtyp som PDF-dokument, JPEG-bild, MP3-ljud, med mera.

Ändrad

Visar datum då filen senast ändrades.

Ägare

Namnet på användaren som äger filen eller mappen.

Grupp

Gruppen som äger filen. Varje användare är normalt i sin egen grupp, men det är möjligt att ha många användare i en grupp. En avdelning kan till exempel ha en egen grupp i en arbetsmiljö.

Rättigheter

Visar filrättigheterna. Till exempel drwxrw-r--

• Det första tecknet är filtypen. - innebär en normal fil och d innebär en mapp. I ovanliga fall kan andra tecken också visas.

• Nästa tre tecken rwx anger rättigheter för användaren som äger filen.

• Nästa tre rw- anger rättigheter för alla medlemmar i gruppen som äger filen.

• De sista tre tecknen i kolumnen r-- ange rättigheter för alla andra användare på systemet.

Varje rättighet har följande innebörd:

• r: läsbar, innebär att du kan öppna filen eller mappen

• w: skrivbar, innebär att du kan spara ändringar till den

• x: körbar, innebär att du kan köra den om det är program- eller skriptfil eller så kan du komma åt undermappar om det är en mapp

• -: rättighet inte inställd

MIME-typ

Visar objektets MIME-typ.

Plats

Sökvägen till platsen för filen.

Ändrad — Tid

Visar tid och datum då filen senast ändrades.

Åtkommen

Visar tid eller datum då filen senast ändrades.