Ange nätverksinställningar manuellt

Om ditt nätverk inte automatiskt tilldelar nätverksinställningar till din dator, kan du själv behöva mata in inställningar manuellt. Detta ämne förutsätter att du redan vet vilka de korrekta inställningarna är. Om inte kan du behöva fråga din nätverksadministratör eller titta på inställningarna för din router eller nätverksswitch.

För att manuellt ange dina nätverksinställningar:

1. Go to the desktop and start typing Settings.

2. Klicka på Inställningar.

3. Om du ansluter till nätverket med en kabel, klicka på Nätverk. Klicka i annat fall på Trådlöst nätverk.

Säkerställ att ditt trådlösa kort är påslaget eller att nätverkskabeln är ansluten.

4. Klicka på inställningar-knappen.

För en Trådlös anslutning kommer knappen inställningar finnas intill det aktiva nätverket.

5. Välj IPv4- eller IPv6-fliken och ändra Metod till Manuell.

6. Skriv in IP-adress och Gateway samt en lämplig Nätmask.

7. I avsnittet DNS, slå av Automatisk. Mata in IP-adressen för en DNS-server som du vill använda. Mata in ytterligare DNS-serveradresser via +-knappen.

8. I avsnittet Rutter, slå av Automatisk. Mata in Adress, Nätmask, Rutt och Metrik för en rutt du vill använda. Mata in ytterligare rutter via +-knappen.

9. Klicka på Verkställ. Om du inte ansluts till nätverket, öppna systemmenyn på höger sida av systemraden och anslut. Prova nätverksinställningarna genom att till exempel försöka besöka en webbplats eller titta på delade filer på nätverket.