Vad är en IP-adress?

”IP-adress” står för Internetprotokoll-adress, och varje enhet som är ansluten till ett nätverk (som internet) har en.

En IP-adress liknar ditt telefonnummer. Ditt telefonnummer är en unik uppsättning nummer som identifierar din telefon så att andra personer kan ringa dig. På samma sätt är en IP-adress en unik uppsättning nummer som identifierar din dator så att den kan skicka och ta emot data från andra datorer.

För närvarande består de flesta IP-adresser av fyra stycken tal, separerade med en punkt. 192.168.1.42 är ett exempel på en IP-adress.

En IP-adress kan antingen vara dynamisk eller statisk. Dynamiska IP-adresser tilldelas tillfälligt varje gång din dator ansluter till ett nätverk. Statiska IP-adresser är fasta och ändras inte. Dynamiska IP-adresser är vanligare än statiska adresser — statiska adresser används vanligtvis bara när det finns speciella behov, som vid administrering av en server.