Hur fungerar administratörsbehörighet?

Precis som filer som du skapar, har din dator ett antal filer som behövs för att systemet ska fungera ordentligt. Om dessa viktiga systemfiler ändras felaktigt kan de orsaka att saker slutar fungera, så de är skyddade från ändring som standard. Vissa program modifierar också viktiga delar i systemet, så de är också skyddade.

Sättet på vilket de är skyddade är genom att enbart låta användare med administratörsbehörighet ändra filerna eller använda programmen. I dagligt bruk så kommer du inte att behöva ändra några systemfiler eller använda dessa program, så som standard har du inte administratörsbehörighet.

Ibland behöver du använda dessa program, så du kan tillfälligt få administratörsbehörighet för att låta dig göra ändringarna. Om ett program behöver administratörsbehörighet så kommer det att fråga efter ditt lösenord. Om du till exempel vill installera någon ny programvara så kommer programvaruinstalleraren (pakethanteraren) att fråga dig efter ditt administratörslösenord så att det kan lägga till det nya programmet till systemet. När det är klart så tas din administratörsbehörighet bort igen.

Administratörsbehörighet associeras med ditt användarkonto. Administratörs-användare tillåts ha dessa behörigheter medan Standard-användare inte har dem. Utan administratörsbehörighet kommer du inte att kunna installera programvara. Vissa användarkonton (till exempel ”root”-kontot) har permanent administratörsbehörighet. Du bör inte använda administratörsbehörighet hela tiden, eftersom du av misstag kan råka ändra något som du inte avsett (som till exempel att ta bort en nödvändig systemfil).

Sammanfattningsvis så låter administratörsbehörighet dig ändra viktiga delar i systemet när det behövs men förhindrar dig från att göra det av misstag.

Vad betyder ”superanvändare”?

En användare med administratörsbehörighet kallas ibland superanvändare. Detta är helt enkelt för att den användaren har mer behörighet än normala användare. Du kan ibland se personer diskutera saker som su och sudo; dessa är program som tillfälligt ger dig (administratörs-)behörighet som ”superanvändare”.