Reparar un sistema de fitxers danyat

Els sistemes de fitxers poden estar danyats per pèrdues de potència inesperades, els bloquejos del sistema i l'eliminació no segura dels dispositius. Després d'un incident d'aquest tipus es recomana reparar o si més no comprovar el sistema de fitxers per a evitar futures pèrdues de dades.

De vegades es requereix una reparació per a muntar o modificar un sistema de fitxers. Fins i tot si la comprovació no informa de cap dany, el sistema de fitxers encara pot estar marcat com a «brut» internament i requerirà una reparació.

Comproveu si un sistema de fitxers està malmès

1. Open Disks from the desktop.

2. Seleccioneu el disc que conté el sistema de fitxers en qüestió a la llista de dispositius d'emmagatzematge de l'esquerra. Si hi ha més d'un volum al disc, seleccioneu el volum que conté el sistema de fitxers.

3. A la barra d'eines a sota de la secció Volums, feu clic al botó de menú. Aleshores feu clic a Comprova el sistema de fitxers….

4. Depenent de la quantitat de dades que s'emmagatzemen al sistema de fitxers la validació pot trigar més temps. Confirmeu l'inici de l'acció al quadre de diàleg que apareix.

L'acció no modificarà el sistema de fitxers, però la desmuntarà si és necessari. Tingueu paciència mentre el sistema de fitxers s'estigui comprovant.

5. Un cop finalitzada, se us notificarà si el sistema de fitxers està malmès. Tingueu en compte que, en alguns casos, fins i tot si el sistema de fitxers no està malmès, pot ser necessari reparar-lo per a restablir un marcador «brut» intern.

Pèrdua de dades possibles quan es repari

Si l'estructura del sistema de fitxers està malmesa, poden veure's afectats els fitxers emmagatzemats. En alguns casos aquests fitxers no es poden recuperar de forma vàlida i se suprimiran o es traslladaran a un directori especial. Normalment és la carpeta lost+found al directori de nivell superior del sistema de fitxers on es poden trobar les parts recuperades d'aquests fitxers.

Si les dades són massa valuoses per a perdre's durant aquest procés, us recomanem que feu una còpia de seguretat, guardant una imatge del volum abans de reparar-la.

Aquesta imatge es pot processar amb eines d'anàlisi forenses com ara sleuthkit per més endavant recuperar fitxers perduts i parts de dades que no s'hagin pogut restaurar durant la reparació, i també fitxers eliminats prèviament.

Reparar el sistema de fitxers

1. Open Disks from the desktop.

2. Seleccioneu el disc que conté el sistema de fitxers en qüestió a la llista de dispositius d'emmagatzematge de l'esquerra. Si hi ha més d'un volum al disc, seleccioneu el volum que conté el sistema de fitxers.

3. A la barra d'eines a sota de la secció Volums feu clic al botó de menú. A continuació, feu clic a Repara el sistema de fitxers....

4. Depenent de la quantitat de dades que s'emmagatzemen al sistema de fitxers la validació pot trigar més temps. Confirmeu l'inici de l'acció al quadre de diàleg que apareix.

L'acció desmuntarà el sistema de fitxers si és necessari. L'acció de reparació intenta portar el sistema de fitxers a un estat coherent i moure fitxers que s'hagin malmès a una carpeta especial. Tingueu paciència mentre el sistema de fitxers s'estigui reparant.

5. Un cop finalitzada, se us notificarà si el sistema de fitxers s'ha pogut reparar correctament. En cas d'èxit, es pot tornar a utilitzar de la manera normal.

Si el sistema de fitxers no es pot reparar, feu-hi una còpia de seguretat guardant una imatge del volum per a poder recuperar els fitxers més importants més endavant. Això es pot fer muntant la imatge només de lectura o utilitzant eines d'anàlisi forenses com sleuthkit.

Per a tornar a fer servir el volum, ha de ser formatat amb un nou sistema de fitxers. S'eliminaran totes les dades.