Copiar o moure fitxers i carpetes

Es pot copiar o moure un fitxer o una carpeta a una nova ubicació arrossegant-la amb el ratolí i deixant-la anar a la destinació, utilitzant les ordres de copiar i enganxar, o utilitzant dreceres de teclat.

Per exemple, és possible que vulgueu copiar una presentació en un llapis de memòria perquè pugueu portar-lo a la feina amb vosaltres. O bé, podeu fer una còpia de seguretat d'un document abans de fer-hi canvis (i utilitzar la còpia antiga si no us agraden).

Aquestes instruccions s'apliquen tant als fitxers com a les carpetes. Copieu i mogueu fitxers i carpetes de la mateixa manera.

Copiar i enganxar fitxers

1. Seleccioneu el fitxer que voleu copiar fent-hi clic una vegada.

2. Feu clic amb el botó dret i trieu Copia, o premeu Ctrl+C.

3. Aneu a una altra carpeta, on voleu posar la còpia del fitxer.

4. Feu clic al botó del menú i trieu Enganxa per a acabar de copiar el fitxer, o premeu Ctrl+V. Ara hi haurà una còpia del fitxer a la carpeta original i un a l'altra carpeta.

Tallar i enganxar fitxers per a moure'ls

1. Seleccioneu el fitxer que voleu moure fent clic una vegada.

2. Feu clic amb el botó dret i trieu Retalla, o premeu Ctrl+X.

3. Aneu a una altra carpeta, on vulgueu moure el fitxer.

4. Feu clic al botó de menú de la barra d'eines i seleccioneu Enganxa per a acabar de moure el fitxer, o premeu Ctrl+V. El fitxer s'eliminarà de la seva carpeta original i es mourà a l'altra carpeta.

Arrossegueu els fitxers per a copiar o moure's

1. Obriu el gestor de fitxers i aneu a la carpeta que conté el fitxer que voleu copiar.

2. Feu clic a Fitxers a la barra superior, seleccioneu Finestra nova (o premeu Ctrl+N) per a obrir una segona finestra. A la finestra nova, navegueu fins a la carpeta on voleu moure o copiar el fitxer.

3. Feu clic i arrossegueu el fitxer des d'una finestra a una altra. Això el mourà si el destí és al mateix dispositiu, o el copiarà si el destí està en un dispositiu diferent.

Per exemple, si arrossegueu un fitxer des d'un llapis de memòria USB a la vostra carpeta d'inici, el fitxer es copiarà perquè esteu arrossegant d'un dispositiu a un altre.

Podeu forçar el copiat mantenir premuda la tecla Ctrl mentre arrossegueu, o forçar-lo a moure's mantenint premuda la tecla Maj mentre arrossegueu.

No podeu copiar o moure un fitxer en una carpeta que sigui de només lectura. Algunes carpetes són de només lectura per a evitar que es facin canvis al seu contingut. Podeu canviar que no siguin de només lectura canviant els permisos dels fitxers.