Canviar el nom d'un fitxer o carpeta

Igual que amb altres gestors de fitxers, podeu utilitzar Fitxers per a canviar el nom d'un fitxer o una carpeta.

Per a canviar el nom d'un fitxer o carpeta:

1. Feu clic amb el botó dret sobre l'element i seleccioneu Canvia el nom, o seleccioneu el fitxer i premeu F2.

2. Escriviu el nou nom i premeu Retorn o feu clic a Canvia el nom.

També podeu canviar el nom d'un fitxer des de la finestra propietats.

Quan canvieu el nom d'un fitxer, només se selecciona la primera part del nom del fitxer, no l'extensió (la part després de l'últim .). L'extensió normalment indica quin tipus de fitxer és (per exemple, fitxer.pdf és un document PDF), i normalment no voldreu canviar-la. Si també heu de canviar l'extensió, seleccioneu el nom complet i canvieu-lo.

Si us heu equivocat de fitxer en canviar de nom, o heu assignat un nom incorrecte al vostre fitxer, podeu desfer el canvi de nom. Per a desfer l'acció, immediatament feu clic al botó de menú de la barra d'eines i seleccioneu Desfés el canvi de nom, o premeu Ctrl+Z, per a restaurar el nom anterior.

Caràcters vàlids per als noms dels fitxers

Podeu utilitzar qualsevol caràcter excepte el caràcter / (barra) en els noms dels fitxers. Tanmateix, alguns dispositius utilitzen un sistema de fitxers amb més restriccions a l'hora de posar els noms. Per tant, és una bona pràctica evitar els següents caràcters en els noms dels fitxers: |, \, ?, *, <, ", :, >, /.

Si anomeneu un fitxer amb . com a primer caràcter, el fitxer restarà ocult quan intenteu visualitzar-lo al gestor de fitxers.

Problemes comuns

El nom del fitxer ja està en ús

No podeu tenir dos fitxers o carpetes amb el mateix nom dins de la mateixa carpeta. Si intenteu canviar el nom d'un fitxer a un nom que ja existeix a la carpeta on esteu treballant, el gestor de fitxers no ho permetrà.

Els noms dels fitxers i carpetes distingeixen entre majúscules i minúscules, així que el nom del fitxer Fitxer.txt no és el mateix que FITXER.txt. L'ús de diferents noms de fitxers com aquests està permès, encara que no és recomanable.

El nom del fitxer és massa llarg

En alguns sistemes de fitxers, els noms dels fitxers no poden tenir de més de 255 caràcters. Aquest límit de 255 caràcters inclou tant el nom del fitxer com el camí d'accés al fitxer (per exemple, /home/wanda/Documents/work/business-proposals/…), de manera que haureu d'evitar noms de fitxers i carpetes llargs sempre que sigui possible.

L'opció per a canviar el nom és grisa

Si Canvia el nom està en gris, no teniu permís per a canviar el nom del fitxer. Heu de tenir precaució al canviar el nom d'aquests fitxers, ja que reanomenar fitxers protegits pot fer que el vostre sistema quedi inestable. Consultar Establir els permisos pel fitxer per a més informació.