Com funcionen els privilegis administratius?

A més dels fitxers que heu creat, l'equip té diversos fitxers que el sistema necessita perquè funcioni correctament. Si aquests fitxers de sistema tan importants es canvien de manera incorrecta es pot provocar que diverses coses es «trenquin», de manera que estan protegits dels canvis per defecte. Algunes aplicacions també modifiquen parts importants del sistema, i també estan protegides.

La forma en què estan protegits és només permetent als usuaris amb privilegis administratius canviar els fitxers o utilitzar les aplicacions. En l'ús del dia a dia, no necessitareu canviar cap dels fitxers del sistema ni utilitzar aquestes aplicacions, de manera que, de manera predeterminada, no teniu privilegis administratius.

De vegades heu d'utilitzar aquestes aplicacions, de manera que podreu obtenir privilegis administratius temporalment que us permetin fer els canvis. Si una aplicació necessita privilegis administratius, us demanarà la vostra contrasenya. Per exemple, si voleu instal·lar un nou programari, l'instal·lador del programari (gestor de paquets) sol·licitarà la vostra contrasenya d'administrador perquè pugui afegir la nova aplicació al sistema. Una vegada que hagi acabat, els vostres privilegis administratius se us retiraran.

Els privilegis administratius estan associats al vostre compte d'usuari. Els usuaris Administrador tenen aquests privilegis mentre que els usuaris Estàndard no. Sense privilegis administratius, no podreu instal·lar programari. Alguns comptes d'usuari (per exemple, el compte "root") tenen privilegis administratius permanents. No hauríeu d'utilitzar sempre els privilegis d'administrador, ja que podeu canviar accidentalment alguna cosa que no teníeu previst canviar (com ara esborrar un fitxer del sistema necessari, per exemple).

En resum, els privilegis administratius permeten canviar parts importants del sistema quan calgui, però impedeixen que es faci accidentalment.

Què significa «superusuari»?

Un usuari amb privilegis administratius de vegades s'anomena super usuari. Això és simplement perquè aquest usuari té més privilegis que els usuaris normals. Podeu trobar gent que discuteixi coses com ara su i sudo; aquests són programes que us proporcionen temporalment privilegis de «superusuari» (administratius).

Per què són útils privilegis administratius?

Requerir que els usuaris tinguin privilegis administratius abans que es facin canvis importants del sistema és útil, ja que ajuda a evitar que el sistema es trenqui, intencionada o involuntàriament.

Si sempre teniu privilegis administratius, podeu canviar accidentalment un fitxer important o executar una aplicació que canviï alguna cosa important per error. Només adquiriu temporalment privilegis administratius quan els necessiteu, es redueix el risc que succeeixin aquests errors.

Tan sols alguns usuaris de confiança haurien de tenir privilegis administratius. D'aquesta manera, els altres usuaris no podran interferir amb l'ordinador i fer coses com desinstal·lar les aplicacions que necessiteu, instal·lar aplicacions que no vulgueu, o canviar fitxers importants. Això és útil des del punt de vista de la seguretat.