Usuwanie plików i katalogów

Jeśli jakiś plik lub katalog jest już niepotrzebny, to można go usunąć. Po usunięciu element jest przenoszony do Kosza, gdzie jest przechowywany do czasu opróżnienia. Można przywracać elementy z Kosza do ich oryginalnych położeń, jeśli okażą się z powrotem potrzebne lub zostały usunięte przez pomyłkę.

Aby przenieść plik do kosza:

  1. Zaznacz element do umieszczenia w koszu klikając go raz.

  2. Naciśnij klawisz Delete. Można także przeciągnąć element do Kosza w panelu bocznym.

Plik zostanie przeniesiony do kosza i zostanie wyświetlona opcja cofnięcia usunięcia. Przycisk Cofnij będzie wyświetlany przez kilka sekund. Jeśli zostanie kliknięty, to plik zostanie przywrócony do jego oryginalnego położenia.

Aby trwale usunąć pliki i zwolnić miejsce na komputerze, należy opróżnić kosz. Aby to zrobić, kliknij Kosz na panelu bocznym prawym przyciskiem myszy i wybierz Opróżnij kosz.

Trwałe usuwanie pliku

Można od razu trwale usunąć plik, bez potrzeby wysyłania go do kosza.

Aby trwale usunąć plik:

  1. Zaznacz element do usunięcia.

  2. Wciśnij i przytrzymaj klawisz Shift, a następnie naciśnij klawisz Delete.

  3. Ponieważ nie można tego cofnąć, użytkownik zostanie zapytany o potwierdzenie przed usunięciem pliku lub katalogu.

Usunięte pliki na urządzeniu wymiennym mogą być niewidoczne w innych systemach operacyjnych, takich jak Windows lub macOS. Pliki nadal tam są, i będą dostępne po podłączeniu do komputera.