Mitä eroa on kalibroinnilla ja profiloinnilla?
Monet hämääntyvät usein kalibroinnin ja profiloinnin eroista. Kalibrointi on laitteen väriominaisuuksien muokkausta. Tämä toteutetaan yleensä kahdella tavalla:
Muuttamalla laitteen omia väreihin vaikuttavia arvoja
Lisäämällä käyriä värikanaviin
Kalibroinnin tarkoitus on laittaa laite määrättyyn tilaan värivasteen suhteen. Tätä käytetään usein päivittäisenä toimena toistettavissa olevan värikäyttäytymisen saavuttamiseksi. Tavallisesti kalibrointia säilytetään laite- tai järjestelmäkohtaisissa tiedostomuodoissa, joihin tallennetaan laiteasetukset tai kanavakohtaiset kalibrointikäyrät.
Karakterisointi (eli profilointi) on laitteen värien toistamisen tallentamista. Tulos tallennetaan yleensä laite-ICC-profiiliksi. Profiili ei muokkaa itsessään väriä, vaan se mahdollistaa CMM-järjestelmien (Color Management Module) tai väriasioita ymmärtävän ohjelman värien muokkaamiseen yhdessä toisen laiteprofiilin kanssa. Vain tietämällä kahden laitteen profiili on mahdollista siirtää värien toisto laitteelta toiselle onnistuneesti.
Huomaa, että profiili on voimassa laitteelle, jos se on samassa kalibroinnin tilassa kuin se oli profiilia luotaessa.
Näyttöprofiilien tapauksessa saattaa olla hämmennystä aiheuttavaa, että kalibrointitiedot tallennetaan usein mukavuussyistä. Tapana on tallentaa tiedot vcgt-merkintään. Vaikka se tallennetaan profiiliin, mikään tavallista ICC-työkaluista tai sovelluksista ei ole tietoinen siitä eikä tee sillä mitään. Samaan tapaan tavalliset näytön kalibrointityökalut ja -sovellukset eivät ole tietoisia siitä tai käytä tätä ICC-karakterisointitietoa.