Уклоните датотеке и фасцикле

Ако више не желите датотеку или фасциклу, можете да је обришете. Када обришете неку ставку она бива премештена у фасциклу Смеће, у којој ће се налазити све док не испразните смеће. Можете да повратите ставке из фасцикле Смеће на њихова првобитна места ако одлучите да вам требају, или ако сте их случајно обрисали.

Да пошаљете датотеку у смеће:

  1. Изаберите ставку коју желите да баците у смеће тако што ћете једном кликнути на њу.

  2. Притисните Обриши на вашој тастатури. Или другачије, превуците ставку у смеће у бочној површи.

Датотека ће бити премештена у смеће, а вама ће бити приказана опција за поништавање брисања. Дугме поништавања ће се појавити за неколико секунде. Ако изаберете Поништи, датотека ће бити враћена на њено првобитно место.

Да трајно обришете датотеке, и да ослободите простор на диску на рачунару, мораћете да испразните смеће. Да испразните смеће, кликните десним тастером миша на Смеће у бочној површи и изаберите Избаци смеће.

Трајно обришите датотеку

Можете истог тренутка трајно да обришете датотеку, а да је пре тога не пошаљете у смеће.

Да трајно обришете датотеку:

  1. Изаберите ставку коју желите да обришете.

  2. Притисните и држите тастер Шифт, затим притисните тастер Обриши на вашој тастатури.

  3. Зато што ову радњу не можете да опозовете, од вас ће бити затражено да потврдите да желите да обришете датотеку или фасциклу.

Обрисане датотеке на преносивом уређају неће бити видљиве на другим оперативним системима, као што је Виндоуз или Мек ОС. Датотеке су још увек тамо, и биће доступне када поново прикључите уређај на ваш рачунар.