Kommer min dator att fungera med ett strömaggregat i ett annat land?

Olika länder använder strömaggregat vid olika spänningsnivåer (vanligtvis 110V eller 220-240V) och AC-frekvenser (vanligtvis 50 Hz eller 60 Hz). Din dator bör fungera med ett strömaggregat i ett annat land om du har en lämplig strömadapter. Du kan också komma att behöva ställa om en brytare.

Om du har en bärbar dator, bör allt du behöver göra vara att skaffa en korrekt kontakt för din strömadapter. Vissa bärbara datorer levereras med mer en än kontakt till sina adaptrar, så du kan till och med redan ha den du behöver. Om inte så bör det räcka med att koppla in din existerande i en vanlig reseadapter.

Om du har en stationär dator kan du också få en kabel med en annan kontakt eller använda en reseadapter. I detta fall kan du dock behöva ändra spänningsbrytaren på datorns strömaggregat om det finns en. Många datorer har en sådan brytare och kommer att fungera med vilken spänning som helst. Titta på baksidan av datorn och leta efter strömkontakten där strömkabeln går in. Någonstans i närheten kan det finnas en liten brytare markerad ”110V” eller ”230V” (till exempel). Ändra den om du behöver.

Var aktsam när du byter strömkablar eller använder reseadaptrar. Stäng av allting först om du kan.