Min dator vill inte starta

Det finns ett antal skäl till varför din dator inte startar. Detta ämne ger en snabb översikt över några av de möjliga skälen.

Datorn är inte ansluten, batteriet är tomt eller kablar lösa

Säkerställ att datorns strömkablar är ordentligt anslutna och att strömkontakterna på slagna. Försäkra dig om att skärmen är ansluten och påslagen också. Om du har en bärbar dator koppla i laddningskabeln (om den har fått slut på batteri). Det kan också vara bra att kontrollera att batteriet är isatt ordentligt (kontrollera undersidan på den bärbara datorn) om det är löstagbart.

Problem med datorhårdvaran

En komponent i din dator kan vara trasig eller inte fungera ordentligt. Om detta är fallet kommer du att behöva få din dator reparerad. Vanliga fel omfattar ett trasigt strömaggregat, fel isatta komponenter (som exempelvis minne eller RAM) eller ett trasigt moderkort.

Datorn piper och stänger sedan av

Om datorn piper flera gånger när du startar den och sedan stänger av sig (eller misslyckas med att starta), kan det vara en indikator på att den har detekterat ett problem. Dessa pip refereras ibland till som pipkoder och mönstret av pip är avsedda att berätta för dig vad felet med datorn är. Olika tillverkare använder olika pipkoder så du måste konsultera manualen för din dators moderkort eller lämna in din dator för reparation.

Datorns fläktar snurrar men ingenting visas på skärmen

Det första du bör kontrollera är om din skärm är ansluten och påslagen.

Detta problem kan också inträffa på grund av hårdvarufel. Fläktarna kan slås på när du trycker på strömknappen men andra väsentliga delar av datorn kan ha misslyckats att starta. I detta fallet, lämna in din dator för reparation.