Hur kan jag kontrollera min skrivares bläck- eller tonernivå?

Hur du kontrollerar hur mycket bläck eller toner som finns kvar i din skrivare beror på din skrivares modell och tillverkare och på drivrutinerna och programmen som är installerade på din dator.

Vissa skrivare har en inbyggd skärm som visar bläcknivåer och annan information.

Vissa skrivare rapporterar toner- eller bläcknivåer till datorn, dessa kan hittas i panelen Skrivare i Inställningar. Bläcknivåerna kommer att visas tillsammans med skrivardetaljerna om de är tillgängliga.

Drivrutiner och statusverktyg för de flesta HP-skrivare tillhandahålls av projektet HP Linux Imaging and Printing (HPLIP). Andra tillverkare kan leverera proprietära drivrutiner med liknande funktioner.

Alternativt kan du installera ett program som kontrollerar eller övervakar bläcknivåer. Inkblot visar bläcknivåer för många HP-, Epson- och Canon-skrivare. Se om din skrivare finns på listan över modeller som stöds. Ett annat program för bläcknivåer för Epson och några andra skrivare är mtink.

Vissa skrivare saknar fortfarande bra stöd under Linux och andra skrivare är inte designade för att rapportera bläcknivåer.