Volumes en partities beheren

Het woord volume wordt gebruikt om een opslagapparaat, zoals een harde schijf, aan te duiden. Het kan ook verwijzen naar een deel van de opslag op dat apparaat, want u kunt de opslag in stukken opsplitsen. De computer maakt deze opslag toegankelijk via het bestandssysteem in een proces dat aankoppelen genoemd wordt. Aangekoppelde volumes kunnen zijn: harde schijven, USB-sticks, dvd-rw's, SD-kaarten en andere media. Als een volume is aangekoppeld, dan kunt u bestanden erop lezen (en mogelijk schrijven).

Vaak wordt een aangekoppeld volume een partitie genoemd, hoewel het niet hetzelfde hoeft te zijn. een "partitie" verwijst naar een fysiek opslaggebied op een enkele harde schijf. Zodra een partitie is aangekoppeld kan het worden aangeduid als een volume, want u heeft toegang tot de bestanden erop. U kunt volumen zien als de van een label voorziene, toegankelijke "voorkant" van de functionele "achterkamers" van partities en schijven.

Volumes en partities bekijken en beheren via Schijfgereedschap

U kunt de opslagvolumes van uw computer controleren en wijzigen via Schijfgereedschap.

1. Go to the desktop and start Disks.

2. In de lijst met opslagapparaten aan de linkerkant vindt u harde schijven, cd/dvd-stations en andere fysieke apparaten. Klik op het apparaat dat u wilt onderzoeken.

3. In het rechterpaneel krijgt u een grafisch overzicht van de volumes en partities die zich op het geselecteerde apparaat bevinden. Het bevat ook een aantal hulpmiddelen die gebruikt worden om deze volumes te beheren.

Let op: met deze hulpmiddelen is het mogelijk om alle gegevens van uw schijf te verwijderen.

Hoogstwaarschijnlijk heeft uw computer ten minste één primaire partitie en één wisselgeheugenpartitie.De wisselgeheugenpartitie wordt door het besturingssysteem gebruikt voor geheugenbeheer en wordt zelden aangekoppeld. De primaire partitie bevat uw besturingssysteem, toepassingen, instellingen en persoonlijke bestanden. Deze bestanden kunnen zich ook op meerdere partities bevinden omwille van de veiligheid en het gemak.

Eén primaire partitie moet informatie bevatten die gebruikt wordt door uw computer om op te starten, of booten. Daarom wordt deze soms bootpartitie of bootvolume genoemd. Om te bepalen of een volume opstartbaar is selecteert u de partitie en klikt u op de menuknop in de werkbalk onder de lijst met partities. Klik daarna op Partitie bewerken… en bekijk de partitieparameters. Externe media zoals usb-stations en cd's kunnen ook opstartbaar zijn.