Een bestand of map hernoemen

Net als in andere bestandbeheerprogramma's kunt u Bestandsbeheer gebruiken om de naam van een bestand of map te wijzigen.

Een bestand of map hernoemen:

1. Klik met rechts op een bestand of map en selecteer Hernoemen…, of selecteer het bestand en druk op F2.

2. Typ de nieuwe naam in en druk op Enter, of klik op Hernoemen.

U kunt een bestand ook hernoemen vanuit het Eigenschappen-venster.

Wanneer u een bestand hernoemt, wordt alleen het eerste deel van de bestandsnaam geselecteerd, niet de bestandsextensie (het deel na de laatste .). De extensie geeft normaal gesproken aan wat voor type bestand het is (bijv. bestand.pdf is een PDF-document), en dat wilt u doorgaans niet wijzigen. Als u ook de extensie wilt wijzigen, selecteer dan de volledige naam en wijzig hem.

Als u het verkeerde bestand heeft hernoemd, of uw bestand een verkeerde naam heeft gegeven, kunt u het hernoemen ongedaan maken. Om de handeling terug te draaien en de vorige naam te herstellen dient u onmiddellijk te klikken op Hernoemen ongedaan maken in de taakbalk, of te drukken op Ctrl+Z.

Geldige tekens voor bestandsnamen

U kunt elk teken behalve de / (slash) gebruiken in bestandsnamen. Sommige apparaten echter gebruiken een bestandssysteem dat meer beperkingen heeft voor bestandsnamen. Daarom is het beter om in bestandsnamen de volgende tekens te vermijden: |, \, ?, *, <, ", :, >, /.

Als u een bestandsnaam met een . als eerste teken opgeeft, dan zal het bestand verborgen zijn wanneer u probeert het in bestandsbeheer te zien te krijgen.

Veel voorkomende problemen

De bestandsnaam is al in gebruik

U kunt niet twee bestanden of mappen met dezelfde naam in dezelfde map hebben. Als u een bestand probeert te hernoemen naar een naam die al bestaat in de map waarin u werkt, dan zal bestandsbeheer dit niet toestaan.

Namen van bestanden en mappen zijn hoofdlettergevoelig. Bijvoorbeeld, Bestand.txt is niet hetzelfde als bestand.txt. Dit is toegestaan, maar het is niet altijd handig.

De bestandsnaam is te lang

Bij sommige bestandssystemen kunnen bestandsnamen niet meer dan 255 tekens bevatten. Deze grens van 255 tekens houdt zowel de bestandsnaam als het pad naar het bestand in (bijv. /home/jan/Documenten/werk/bedrijfsplannen/... ); u dient dus, waar mogelijk, lange namen voor mappen en bestanden te vermijden.

De optie om de naam te wijzigen is niet beschikbaar

Als Hernoemen grijs is, dan heeft u geen toestemming om het bestand te hernoemen. U dient voorzichtig te zijn met het hernoemen van dergelijke bestanden, aangezien het hernoemen van bepaalde beveiligde bestanden ervoor kan zorgen dat uw systeem instabiel wordt. Zie Bestandsrechten instellen voor meer informatie hierover.