Gedragsvoorkeuren bestandsbeheer

You can control whether you single-click or double-click files, how executable text files are handled, and the trash behavior. Click the menu button in the top-right corner of the window, select Preferences, then go to the General section.

Gedrag

Action to Open Items

Standaard worden bestanden met één muisklik geselecteerd en met een dubbelklik geopend. In plaats daarvan kunt u ervoor kiezen bestanden en mappen te openen met één muisklik. Als u éénmalig klikken gebruikt, dan kunt u de Ctrl-toets ingedrukt houden terwijl u klikt om één of meer bestanden te selecteren.

Uitvoerbare tekstbestanden

Een uitvoerbaar tekstbestand is een bestand dat een programma bevat dat u kan uitvoeren. De bestandspermissies moeten ook zo zijn ingesteld dat het bestand als programma uitgevoerd kan worden. De meest gangbare zijn Shell, Python en Perl scripts. Deze hebben respectievelijk de extensies .sh, .py en .pl.

Uitvoerbare tekstbestanden worden ook wel scripts genoemd. Alle scripts in de map ~/.local/share/nautilus/scripts worden in het contextmenu van een bestand onder het Scripts submenu weergegeven. Zodra een script vanuit een lokale map wordt uitgevoerd, zullen alle geselecteerde bestanden als parameters aan het script worden doorgegeven. Om een script op een bestand uit te voeren:

1. Blader naar de gewenste map.

2. Kies het gewenste bestand.

3. Rechtsklik op het bestand om de het contextmenu te openen en kies vanuit het Scripts-menu het script dat u wil uitvoeren.

Een script zal geen parameters meekrijgen indien het vanuit een online map wordt uitgevoerd, zoals een map waarin web- of ftp-inhoud wordt weergegeven.