Veilig blijven op het internet

Een mogelijke reden waarom u GNU/Linux gebruikt is de krachtige beveiliging waar het om bekend staat. Een van de redenen waarom GNU/Linux geen last heeft van schadelijke software en virussen is vanwege het lage aantal gebruikers. Virussen zijn gericht op populaire besturingssystemen, zoals Windows, met een zeer groot aantal gebruikers. GNU/Linux is ook zeer veilig vanwege het open-bronkarakter; hierdoor kunnen experts de beveiligingsfuncties die in elke distributie worden meegeleverd wijzigen en uitbreiden.

Ondanks de maatregelen die getroffen zijn om ervoor te zorgen dat uw GNU/Linux-installatie veilig is, zijn er altijd zwakke plekken. Als doorsnee gebruiker van het internet bent u nog steeds vatbaar voor:

Om kwaadwillige zaken te voorkomen, denk aan de volgende tips:

• Wees voorzichtig met e-mails, bijlagen of links u toegestuurd door mensen die u niet kent.

• Als de aanbieding van een website te goed om waar te zijn is, of vraagt om gevoelige informatie die niet nodig lijkt, denk dan eerst goed na over wat u indient en de eventuele consequenties wanneer die informatie in handen komt van identiteitsdieven of andere criminelen.

• Wees voorzichtig met het geven van toestemming op root-niveau aan een toepassing, vooral toepassingen die u niet eerder gebruikt heeft of die niet erg bekend zijn. Het geven van toestemming op root-niveau aan iemand of iets maakt dat uw computer een hoog risico op misbruik loopt.

• Make sure you are only running necessary remote-access services. Having SSH or VNC running can be useful, but also leaves your computer open to intrusion if not secured properly. Consider using a firewall to help protect your computer from intrusion.