Wat is een IP-adres?

‘IP-adres’ staat voor Internet Protocol address, en elk apparaat dat verbonden is met een netwerk (zoals het internet) heeft er een.

Een IP-adres is net als uw telefoonnummer. Uw telefoonnummer is een unieke reeks cijfers waarmee uw telefoon wordt geïdentificeerd zodat anderen u kunnen bellen. Zo ook is een IP-adres een reeks cijfers waarmee uw computer geïdentificeerd wordt, zodat die data kan versturen naar en ontvangen van andere computers.

Op dit moment bestaan de meeste IP-adressen uit vier sets getallen, elk gescheiden door een punt. 192.168.1.42 is een voorbeeld van een IP-adres.

Een IP-adres kan dynamisch of statisch zijn. Dynamische IP-adressen worden tijdelijk toegekend, elke keer wanneer uw computer verbinding maakt met een netwerk. Statische IP-adressen liggen vast en veranderen niet. Dynamische IP-adressen komen vaker voor dan statische adressen--statische IP-adressen worden eigenlijk alleen gebruikt wanneer er een speciale reden voor is, zoals het beheren van een server.