Ik kan mijn computer niet aanzetten

Er zijn een aantal redenen waarom u uw computer niet kunt aanzetten. Dit onderwerp geeft een kort overzicht van sommige van de mogelijke oorzaken.

Computer niet aangesloten, lege accu, of een loszittende kabel

Zorg ervoor dat de stroomkabels van de computer goed zijn aangesloten en er stroom is. Zorg er ook voor dat de monitor is aangesloten en aan staat. Als u een laptop heeft, sluit de kabel aan (voor het geval dat accu leeg is). U kunt ook controleren of de accu goed op zijn plaats zit indien deze verwijderbaar is (controleer de onderkant van de laptop).

Probleem met de hardware van de computer

Het kan zijn dat een onderdeel van uw computer kapot is of niet goed werkt. Als dit het geval is, dan dient u uw computer te laten repareren. Veelvoorkomende gebreken zijn een kapotte voeding, onderdelen die niet goed zijn gemonteerd (zoals het geheugen/RAM) en een defect moederbord.

De computer geeft een pieptoon en wordt dan uitgeschakeld

Als de computer meerdere pieptonen geeft wanneer hij, direct nadat u hem heeft aangezet uitgeschakeld wordt (of helemaal niet wil starten), dan kan dit erop wijzen dat er een probleem is aangetroffen. Deze pieptonen worden soms beep codes genoemd en het pieptonenpatroon is bedoeld om u te vertellen om welk probleem met de computer het gaat. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende ‘beep codes’, dus u zult de handleiding van het moederbord moeten raadplegen of uw computer ter reparatie aanbieden.

De ventilator van de computer draait, maar er is niets te zien op het scherm

Het eerste wat u moet controleren is of uw monitor is aangesloten en aan staat.

Dit probleem kan ook veroorzaakt worden door een hardware fout. Het kan zijn dat de ventilatoren gaan draaien wanneer u op de startknop drukt, terwijl andere essentiële onderdelen van de computer het niet doen. Breng in dit geval uw computer naar de reparateur.