Handige sneltoetsen

Deze pagina biedt een overzicht van sneltoetsen die u kunnen helpen bij het efficiënter gebruiken van uw bureaublad en toepassingen. Als u helemaal geen muis of aanwijsapparaat kunt gebruiken, zie Toetsenbordnavigatie voor meer informatie over het navigeren door de gebruikersinterface met alleen het toetsenbord.

Omgaan met het bureaublad

Alt+F1 or the

Super key

Ga van het Activiteiten-overzicht naar het bureaublad. Begin te typen in het overzicht om meteen uw toepassingen, contacten en documenten te doorzoeken.

Alt+F2

Pop up command window (for quickly running commands).

Use the arrow keys to quickly access previously run commands.

Super+Tab

Snel van venster wisselen. Houd de Shift-toets ingedrukt voor de omgekeerde volgorde.

Super+`

Schakelen tussen vensters van dezelfde toepassing, of van de geselecteerde toepassing na Super+Tab.

Deze sneltoets gebruikt ` op US toetsenborden, waarbij de `-toets zich boven de Tab-toets bevindt. Op alle andere toetsenborden is de sneltoets Super plus wat er zich boven de Tab-toets bevindt.

Alt+Esc

Switch between windows in the current workspace. Hold down Shift for reverse order.

Ctrl+Alt+Tab

Give keyboard focus to the top bar. In the Activities overview, switch keyboard focus between the top bar, dash, windows overview, applications list, and search field. Use the arrow keys to navigate.

Super+A

De lijst met toepassingen tonen.

Super+Page Up

and

Super+Page Down

Wisselen van werkblad.

Shift+Super+Page Up

and

Shift+Super+Page Down

Het huidige venster naar een ander werkblad verplaatsen.

Shift+Super+

Huidige venster één scherm naar links verplaatsen.

Shift+Super+

Huidige venster één scherm naar rechts verplaatsen.

Ctrl+Alt+Delete

Show the Power Off dialog.

Super+L

Het scherm vergrendelen.

Super+V

Show the notification list. Press Super+V again or Esc to close.

Sneltoetsen voor algemene bewerking

Ctrl+A

Alle tekst of lijstonderdelen selecteren.

Ctrl+X

Geselecteerde tekst of items knippen (weghalen) en die op het klembord plaatsen.

Ctrl+C

Geselecteerde tekst of items naar het klembord kopiëren.

Ctrl+V

De inhoud van het klembord plakken.

Ctrl+Z

De laatste handeling ongedaan maken.

Schermafdrukken maken

Print Screen

Schermafdruk maken.

Alt+Print Screen

Schermafdruk van een venster maken.

Shift+Print Screen

Schermafdruk maken van een gedeelte van het scherm. De cursor zal in een kruis veranderen. Sleep een rand om het gebied waarvan u een afdruk wilt maken.

Ctrl+Alt+Shift+R

Start and stop screencast recording.