Var kan jag hitta filerna jag vill säkerhetskopiera?

Att bestämma vilka filer som ska säkerhetskopieras och hitta dem är det svåraste steget när man försöker genomföra en säkerhetskopiering. Nedan finns en lista över de vanligaste platserna där du kan hitta viktiga filer och inställningar som du vill säkerhetskopiera.

• Personliga filer (dokument, musik, foto och videor)

Dessa sparas vanligtvis i din hemmapp (/home/ditt_namn). De kan finnas sparade i underkataloger så som Skrivbord, Dokument, Bilder, Musik och Video.

Om ditt medium för säkerhetskopiering har tillräckligt med utrymme (om det är en extern hårddisk till exempel), överväg att kopiera hela din Hemmapp. Du kan se hur mycket plats din Hemmapp upptar genom att använda programmet Diskanvändningsanalysator.

• Dolda filer

Filer eller kataloger vars namn börjar med en punkt (.) göms som standard. För att se gömda filer, tryck på menyknappen i fönstrets övre högra hörn i Filer och tryck Visa dolda filer, eller tryck Ctrl+H. Du kan kopiera dessa till en plats för säkerhetskopior precis som vilka andra filer som helst.

• Personliga inställningar (skrivbordsinställningar teman och programinställningar)

De flesta programmen sparar sina inställningar i gömda kataloger i din Hemmapp (se ovan för information om gömda filer).

De flesta av dina programinställningar kommer att finnas sparade i de dolda mapparna .config och .local i din Hemmapp.

• Systemomfattande inställningar

Inställningar för viktiga delar av systemet finns inte sparade i din Hemmapp. Det finns ett antal platser där de skulle kunna finnas sparade, men de flesta sparas i mappen /etc. Generellt sett så behöver du inte spara dessa filer på en hemdator. Om du kör en server däremot bör du säkerhetskopiera filerna för de tjänster som är igång.