Öppna program för enheter eller diskar

Du kan få ett program att starta automatiskt när du ansluter en enhet eller matar in en disk eller ett mediakort. Du vill kanske till exempel att din fotohanterare ska starta när du ansluter en digitalkamera. Du kan också stänga av detta så att ingenting händer när du ansluter något.

För att bestämma vilka program som ska starta när du ansluter olika enheter:

1. Go to the desktop and start typing Removable Media.

2. Klicka på Flyttbar media.

3. Hitta din önskade enhet eller mediatyp och välj sedan ett program eller åtgärd för den mediatypen. Se nedan för en beskrivning av de olika typerna av enheter och media.

Istället för att starta ett program kan du också ställa in det så att enheten visas i filhanteraren med alternativet Öppna mapp. När det händer kommer du att bli tillfrågad vad du vill göra annars kommer inget att hända automatiskt.

4. Om du inte hittar enheten eller mediatypen som du vill ändra i listan (som till exempel Blu-ray-skivor eller eboksläsare) så klicka på Övriga media… för att se en mer detaljerad lista av enheter. Välj typen av enhet eller media från rullgardinsmenyn Typ och programmet eller åtgärden i rullgardinsmenyn Åtgärd.

Om du inte vill att något program ska öppnas automatiskt oavsett vad du ansluter så välj Fråga aldrig eller starta program när media matas in längst ner i fönstret Flyttbara media.

Typer av enheter och media

Ljudskivor

Välj ditt önskade musikprogram eller extraherare för CD-ljud för att hantera ljud-cd. Om du använder dvd (DVD-A) så kan du välja hur de ska öppnas under Övriga media…. Om du öppnar en ljudskiva med filhanteraren kommer spåren att visas som WAV-filer som du kan spela i vilket musikspelarprogram som helst.

Videoskivor

Välj ditt önskade videoprogram för att hantera video-dvd. Använd knappen Övriga media… för att ställa in ett program för Blu-ray, HD DVD, video-cd (VCD) och super video cd (SVCD). Om dvder eller andra videoskivor inte fungerar korrekt när du matar in dem, se Varför spelas inte dvd-filmer upp?.

Tomma skivor

Använd knappen Övriga media… för att välja ett program som skriver skivor för tomma cd, dvder, Blu-ray-skivor och tomma HD-DVD:er.

Kameror och foton

Använd rullgardinsmenyn Foton för att välja ett fotohanteringsprogram som körs när du ansluter din digitalkamera eller när du matar in ett mediakort från en kamera, exempelvis ett CF-, SD-, MMC- eller MS-kort. Du kan också bara bläddra bland dina foton med hjälp av filhanteraren.

Under Övriga media… kan du välja ett program för att öppna Kodak-bild-cd, till exempel de som har gjort i en affär. Dessa är vanliga data-cd med JPEG-bilder i en mapp kallad Pictures.

Musikspelare

Använd ett program för att hantera musikbiblioteket på din bärbara musikspelare eller hantera filerna själv via filhanteraren.

E-bokläsare

Använd knappen Övriga media… för att välja ett program för att hantera böckerna på din e-bokläsare, eller hantera filerna själv via filhanteraren.

Programvara

Vissa skivor och flyttbara media innehåller programvara som är tänkt att köras automatiskt när mediat matas in. Använd alternativet Programvara för att styra vad som ska hända när media med automatiskt startande program matas in. Du kommer alltid att bli tillfrågad om en bekräftelse innan programvaran körs.

Kör aldrig program från media du inte litar på.