Trygghet på internet

Ett möjligt skäl till att du använder Linux är den robusta säkerhet som det är känt för. Ett skäl till att Linux är relativt fritt från skadlig programvara och virus är för att ett litet antal personer använder det. Virus har populära operativsystem som mål, så som Windows som har en extremt stor användarskara. Linux är också väldigt säkert för att det är öppen källkod, vilket låter experter modifiera och förbättra säkerhetsfunktioner som inkluderas med varje distribution.

Trots säkerhetsåtgärderna som tagits för att försäkra att din installation av Linux är säker, så finns det alltid sårbarheter. Som en normalanvändare på internet kan du fortfarande vara mottaglig för:

För att hålla dig säker på nätet, tänk på följande:

• Var försiktig med e-post, bilagor eller länka som skickats från personer som du inte känner.

• Om en webbplats erbjudande låter för bra för att vara sant, eller ber om känslig information som verkar onödig, tänk efter en gång till på vilken information du skickar och möjliga konsekvenser om den informationen äventyras av identitetstjuvar eller andra kriminella.

• Var försiktig med att ge rootnivåbehörighet till ett program, speciellt sådana som du inte har använt tidigare eller som inte är välkända. Att ge någon eller något rootnivåbehörighet utsätter din dator för en stor risk att utnyttjas.

• Make sure you are only running necessary remote-access services. Having SSH or VNC running can be useful, but also leaves your computer open to intrusion if not secured properly. Consider using a firewall to help protect your computer from intrusion.