Skriv ut ett häfte på en dubbelsidig skrivare

Du kan göra ett vikt häfte (som en liten bok eller broschyr) genom att skriva ut sidor från ett dokument i en speciell ordning och ändra ett par utskriftsalternativ.

Dessa instruktioner är för att skriva ut ett häfte från ett PDF-dokument.

Om du vill skriva ut ett häfte från ett LibreOffice-dokument, måste du först exportera det till en PDF genom att välja Arkiv ▸ Exportera som PDF…. Ditt dokument måste ha ett antal sidor som är en multipel av 4 (4, 8, 12, 16,…). Du kan behöva lägga till upp till 3 blanka sidor.

För att skriva ut ett häfte:

1. Öppna dialogrutan för utskrifter. Detta kan normalt sett göras genom Skriv ut i menyn eller genom att tangentbordsgenvägen Ctrl+P.

2. Klicka på knappen Egenskaper…

I rullgardinsmenyn Orientering, säkerställ att Liggande är valt.

I rullgardinsmenyn Duplex, välj Kortsida.

Klicka på OK för att gå tillbaka till utskriftsdialogen.

3. Under Intervall och kopior, välj Sidor.

4. Skriv antalet sidor i denna ordning (n är det totala antalet sidor, och är en multipel av 4):

n, 1, 2, n-1, n-2, 3, 4, n-3, n-4, 5, 6, n-5, n-6, 7, 8, n-7, n-8, 9, 10, n-9, n-10, 11, 12, n-11…

Exempel:

• 4-sidors häfte: Skriv 4,1,2,3

• 8-sidors häfte: Skriv 8,1,2,7,6,3,4,5

• 20-sidors häfte: Skriv 20,1,2,19,18,3,4,17,16,5,6,15,14,7,8,13,12,9,10,11

5. Välj fliken Sidlayout.

Under Layout, välj Broschyr.

Under Sidplacering i rullgardinsmenyn Aktivera för, välj Alla sidor.

6. Klicka på Skriv ut.