Jag kan inte höra några ljud alls från datorn

Om du inte kan höra några ljud alls från din dator, till exempel när du försöker spela musik, prova dessa felsökningssteg.

Säkerställ att ljudet inte är tystat

Öppna systemmenyn och säkerställ att ljudet inte är tystat eller lågt nedskruvat.

Vissa bärbara datorer har tangenter för att tysta ljudet på tangentbordet — tryck på den knappen för att se om det ljudet fungerar.

Du bör också kontrollera att du inte har tystat ljudet från programmet som du använder för att spela ljud (till exempel din musikspelare eller filmspelare). Programmet kan ha en volymknapp i sitt huvudfönster, så kontrollera den.

Dessutom kan du kontrollera volymskjutreglaget i Ljud-panelen:

1. Go to the desktop and start typing Sound.

2. Klicka på Ljud för att öppna panelen.

3. Under Volymnivåer, kontrollera att ditt program inte har ljudet avstängt. Knappen i slutet på volymskjutreglaget Tystar/aktiverar ljudet.

Kontrollera att högtalarna är igång och korrekt anslutna

Om din dator har externa högtalare, försäkra dig om att de är påslagna och att volymen är uppskruvad. Säkerställ att högtalarkabeln är ordentligt inkopplad i kontakten ”ljudutgång” på din dator. Denna kontakt är vanligtvis ljusgrön till färgen.

Vissa ljudkort kan växla vilken kontakt som de använder som utgång (till högtalarna) och ingång (från till exempel en mikrofon). Utgångskontakten kan vara olika när du kör Linux än i Windows eller Mac OS. Prova att koppla in högtalarkabeln i olika ljudkontakter på din dator.

En sista sak att kontrollera är att se om ljudkabeln är ordentligt inkopplad på baksidan av högtalarna. Vissa högtalare har dessutom mer än en ingång.

Kontrollera att rätt ljudenhet är vald

Vissa datorer har flera ”ljudenheter” installerade. Vissa av dessa är kapabla att sända ut ljud medan andra inte är det, så du bör kontrollera att du har rätt ljudenhet vald. Det kan behövas ett antal försök för att hitta den rätta.

1. Go to the desktop and start typing Sound.

2. Klicka på Ljud för att öppna panelen.

3. Under Utgång, välj en Utgångsenhet och klicka på knappen Testa för att se om den fungerar.

Du kan behöva prova varje tillgänglig enhet.

Kontrollera att ljudkortet detekterades ordentligt

Ditt ljudkort kanske inte har detekterats ordentligt, antagligen för att drivrutinerna för kortet inte är installerade. Du kan behöva installera drivrutinerna för kortet manuellt. Hur du gör detta beror på korttypen.

Kör kommandot lspci i terminalen för att få reda på vilket ljudkort du har:

1. Go to the Desktop and open a Terminal.

2. Kör lspci som administratör; skriv antingen sudo lspci och mata in ditt lösenord, eller skriv su, mata in root-lösenordet (administratörslösenordet) och skriv sedan lspci.

3. Kontrollera om en ljudstyrenhet eller en ljudenhet listas: i sådana fall bör du se tillverkarens namn och modellnummer på ljudkortet. lspci -v kommer att visa en lista med mer detaljerad information.

Du kan nog hitta och installera drivrutinerna för ditt kort. Det är bäst att fråga efter instruktioner på supportforum (eller liknande) för din Linuxdistribution.

Om du inte kan få tag i drivrutiner för ditt ljudkort kanske du föredrar att köpa ett nytt ljudkort. Du kan köpa ljudkort som kan installeras inuti dator eller externa USB-ljudkort.