Muspekaren rör sig inte

Kontrollera att musen är ansluten

Om du har en mus med en kabel, kontrollera att den är ordentligt ansluten till din dator.

Om det är en USB-mus (med en fyrkantig kontakt), prova att ansluta den till en annan USB-kontakt. Om det är en PS/2-mus (med en liten rund kontakt med sex stift), säkerställ att den anslutits till den gröna muskontakten snarare än den lila tangentbordskontakten. Du kan bli tvungen att starta om datorn om den inte var ansluten.

Kontrollera att musen verkligen fungerar

Anslut musen till en annan dator och se om den fungerar.

Om musen är en optisk- eller lasermus bör ljus skina ut från musens undersida om den är påslagen. Om det inte finns något ljus, kontrollera att den är påslagen. Om den är det och det fortfarande inte finns något ljus kan musen vara trasig.

Kontrollera trådlösa möss

• Säkerställ att musen är påslagen. Det finns ofta en knapp på undersidan av musen som slår av musen helt så att du kan ta den med dig utan att den vaknar upp hela tiden.

• Om du använder en Bluetooth-mus, försäkra dig om att du verkligen har parat ihop musen med din dator. Se Anslut din dator till en Bluetooth-enhet.

• Klicka med en knapp och se om muspekaren flyttar sig nu. Vissa trådlösa möss kan försättas i strömsparläge för att spara ström, så de kan sluta svara tills du klicka med en knapp. Se Musen reagerar med fördröjning innan den börjar fungera.

• Kontrollera att musens batteri är laddat.

• Säkerställ att mottagaren (adapter) är ordentligt ansluten till datorn.

• Om din mus och mottagare kan användas på olika radiokanaler, kontrollera att båda är inställda på samma kanal.

• Du kan vara tvungen att trycka på en knapp på musen, mottagaren eller båda för att etablera en anslutning. Instruktionshandboken för din mus bör ha fler detaljer om detta är fallet.

De flesta trådlösa möss (radio) bör fungera automatiskt när du ansluter dem till din dator. Om du har en Bluetooth- eller IR-mus (Infraröd) kan du behöva genomföra några extra steg för att få den att fungera. Stegen kan bero på tillverkare och modell av din mus.