Bläddra genom filer på en server eller nätverksutdelning

Du kan ansluta till en server eller nätverksutdelning för att bläddra genom och titta på filer på den servern, precis som om de fanns på din egen dator. Detta är ett bekvämt sätt att hämta ner eller skicka upp filer på internet eller att dela filer med andra personer på ditt lokala nätverk.

To browse files over the network, open the Files application from the desktop, and click Other Locations in the sidebar. The file manager will find any computers on your local area network that advertise their ability to serve files. If you want to connect to a server on the internet, or if you do not see the computer you’re looking for, you can manually connect to a server by typing in its internet/network address.

Anslut till en filserver

1. I filhanteraren, klicka på Andra platser i sidopanelen.

2. I Anslut till server, mata in serverns adress, på formen av en URL. Detaljer om vilka URL:er som stöds finns listade nedan.

Om du har anslutit till servern tidigare kan du klicka på den i listan Senast använda servrar.

3. Klicka på Anslut. Filerna på servern kommer att visas. Du kan bläddra genom filerna precis som du hade gjort för dem på din egen dator. Servern kommer också att läggas till i sidopanelen så att du kan nå den snabbt i framtiden.

Skriva URL:er

En URL, eller uniform resource locator, är ett slags adress som refererar till en plats eller en fil på ett nätverk. Adressen är formaterad så här:

schema://servernamn.example.com/mapp

Schema anger protokollet eller typen av server. example.com-delen av adressen kallas domännamn. Om en användare krävs så infogas den före servernamnet:

schema://användarnamn@servernamn.example.com/mapp

Vissa scheman kräver att portnumret anges. Infoga det efter domännamnet:

schema://servernamn.example.com:port/mapp

Nedan finns exempel för de olika servertyperna som stöds.

Typ av servrar

Du kan ansluta till olika typer av servrar. Vissa servrar är publika och låter vem som helst ansluta. Andra servrar kräver att du loggar in med ett användarnamn och lösenord.

Du kanske inte har behörighet att utföra vissa åtgärder på filer på en server. Till exempel på publika FTP-platser kommer du troligtvis inte att kunna ta bort filer.

URL:en du matar in beror på vilket protokoll servern använder som exporterar dina filutdelningar.

SSH

Om du har ett säkert skal-konto på en server, kan du ansluta via denna metod. Många webbvärdar tillhandahåller SSH-konton till sina medlemmar så att de kan skicka upp filer säkert. SSH-servrar kräver alltid att du loggar in.

En typisk SSH-URL ser ut så här:

ssh://användarnamn@servernamn.example.com/mapp

När du använder SSH, kommer all data du skickar (inklusive lösenordet) att krypteras så att andra användare på ditt nätverk inte kan se det.

FTP (med inloggning)

FTP är ett populärt sätt att utbyta filer på internet. Eftersom data inte krypteras över FTP erbjuder många servrar numera åtkomst genom SSH. Vissa servrar tillåter dock fortfarande eller kräver att du använder FTP för att skicka upp eller hämta ner filer. FTP-platser med inloggning låter dig vanligtvis ta bort och skicka upp filer.

En typisk FTP-URL ser ut så här:

ftp://användarnamn@ftp.example.com/sökväg/

Publik FTP

Platser som låter dig hämta ner filer erbjuder ibland publik eller anonym FTP-åtkomst. Dessa servrar kräver inte ett användarnamn och lösenord och kommer vanligtvis inte att låta dig ta bort eller skicka upp filer.

En typisk URL för anonym FTP ser ut så här:

ftp://ftp.example.com/sökväg/

Vissa anonyma FTP-platser kräver att du logga in med ett publikt användarnamn och lösenord, eller med ett publikt användarnamn med din e-postadress som lösenord. För dessa servrar använd metoden FTP (med inloggning), och använd inloggningsuppgifterna angivna av FTP-platsen.

Windows-utdelning

Windows datorer använder ett proprietärt protokoll för att dela ut filer över ett lokalt nätverk. Datorer på ett Windows-nätverk grupperas ibland i domäner för organisering och bättre styra åtkomst. Om du har rätt behörigheter på fjärrdatorn kan du ansluta till en Windows-utdelning från filhanteraren.

En typisk URL för Windows-utdelning ser ut så här:

smb://servernamn/Utdelning

WebDAV och Secure WebDAV

WebDAV, baserat på HTTP-protokollet som används på nätet, används ibland för att dela filer på ett lokalt nätverk och att lagra filer på internet. Om servern du ansluter till har stöd för säkra anslutningar bör du välja detta alternativ. Secure WebDAV använder stark SSL-kryptering så andra användare inte kan se ditt lösenord.

En WebDAV-URL ser ut så här:

dav://exempel.värdnamn.com/sökväg

NFS-utdelning

UNIX-datorer använder traditionellt Network File System-protokollet för att dela filer över ett lokalt nätverk. Med NFS baseras säkerhet på UID för användaren som kommer åt utdelningen, så inga autentiseringsuppgifter krävs vid anslutning.

En typisk URL för NFS-utdelning ser ut så här:

smb://servernamn/sökväg