Behöver jag ett antivirusprogram?

Om du är van vid Windows eller Mac OS, så är du förmodligen också van vid att ha antivirusprogramvara körandes hela tiden. Antivirusprogramvara kör i bakgrunden, och letar hela tiden genom din dator efter virus som kan leta sig in på din dator och orsaka problem.

Antivirusprogramvara finns för Linux, men du behöver troligtvis inte använda den. Virus som påverkar Linux är fortfarande väldigt ovanliga. Vissa anser att detta beror på att Linux inte är ett vanligt operativsystem, så ingen skriver virus för det. Andra menar att Linux i sig själv är säkrare och att säkerhetsproblem som virus kan utnyttja fixas fort.

Oavsett skälet så är Linux-virus så ovanliga att du inte behöver bry dig om dem för tillfället.

Om du vill vara extra säker eller om du vill leta efter virus i filer som du skickar mellan dig själv och personer som kör Windows och Mac OS så kan du fortfarande installera antivirusprogramvara. Leta i programvaruinstalleraren eller leta på nätet; ett antal program finns tillgängliga.