Navegar per fitxers en un servidor o en una xarxa compartida

Podeu connectar-vos a un servidor o compartir xarxa per a explorar i visualitzar fitxers en aquest servidor, exactament com si estiguessin al vostre propi ordinador. Aquesta és una manera pràctica de descarregar o carregar fitxers a Internet o compartir fitxers amb altres persones a la vostra xarxa local.

To browse files over the network, open the Files application from the desktop, and click Other Locations in the sidebar. The file manager will find any computers on your local area network that advertise their ability to serve files. If you want to connect to a server on the internet, or if you do not see the computer you’re looking for, you can manually connect to a server by typing in its internet/network address.

Connecta a un servidor de fitxers

1. Al gestor de fitxers, feu clic Altres ubicacions a la barra lateral.

2. A Connecta a un Servidor, introduïu l'adreça del servidor, en forma d'URL. Els detalls dels URL admesos s'enumeren a continuació.

Si us heu connectat al servidor prèviament, podeu seleccionar-lo a la llista de Servidors recents.

3. Feu clic a Connecta. Es mostraran els fitxers del servidor. Podeu navegar pels fitxers com si estiguéssiu al propi ordinador. El servidor s'afegirà a la barra lateral perquè pugui accedir-hi ràpidament en el futur.

Escriure les URLs

Un URL, o Uniform Resource Locator, és una forma d'adreça que fa referència a una ubicació o fitxer en una xarxa. L'adreça està formada com a:

scheme://servername.example.com/folder

L'esquema (protocol) especifica el protocol o tipus de servidor. La porció d'adreça example.com s'anomena nom del domini. Si es requereix un nom d'usuari, s'insereix abans del nom del servidor:

scheme://username@servername.example.com/folder

Alguns esquemes (protocols) requereixen que s'especifiqui el número de port. Inseriu-lo després del nom del domini:

scheme://servername.example.com:port/folder

A continuació es mostren exemples específics per als diferents tipus de servidor admesos.

Tipus de servidor

Podeu connectar-vos a diferents tipus de servidors. Alguns servidors són públics i permeten que tothom connecti. Altres servidors requereixen que inicieu sessió amb un nom d'usuari i contrasenya.

Podeu no tenir permisos per a realitzar certes accions sobre fitxers en un servidor. Per exemple, en llocs FTP públics, probablement no podreu esborrar fitxers.

L'URL que introduïu depèn del protocol que el servidor utilitzi per a exportar les seves accions sobre fitxers.

SSH

Si teniu un compte SSH a un servidor, podeu connectar-vos mitjançant aquest mètode. Molts proveïdors d'allotjament web proporcionen comptes SSH als membres perquè pugin fitxers de manera segura. Els servidors SSH sempre requereixen un inici de sessió.

Un URL SSH normalment es mostra com:

ssh://username@servername.example.com/folder

Quan utilitzeu SSH, totes les dades que envieu (inclosa la vostra contrasenya) es xifren perquè els altres usuaris de la vostra xarxa no puguin veure-la.

FTP (amb usuari)

FTP és una popular forma d'intercanviar fitxers a Internet. Com que les dades no es xifren sobre FTP, molts servidors proporcionen accés a través de SSH. Alguns servidors, tanmateix, encara permeten o requereixen que utilitzeu FTP per a carregar o descarregar fitxers. Els llocs FTP amb inici de sessió normalment permeten eliminar i carregar fitxers.

Un URL FTP es mostra com:

ftp://username@ftp.example.com/path/

FTP públic

Els llocs que permeten descarregar fitxers a vegades ofereixen accés FTP públic o anònim. Aquests servidors no requereixen un nom d'usuari ni una contrasenya, i normalment no permeten que esborreu o carregueu fitxers.

Un URL d'un FTP anònim es mostra com:

ftp://ftp.example.com/path/

Alguns llocs FTP anònims requereixen que inicieu sessió amb un nom d'usuari públic i contrasenya, o amb un nom d'usuari públic utilitzant la vostra adreça de correu electrònic com a contrasenya. Per a aquests servidors, utilitzeu el mètode FTP (amb autentificació), i utilitzeu les credencials especificades pel lloc FTP.

Recursos compartits de Windows

Els ordinadors Windows utilitzen un protocol propietari per a compartir fitxers a través d'una xarxa d'àrea local. En algunes ocasions, els ordinadors d'una xarxa de Windows es troben agrupades en un domini per a l'organització i per a controlar millor l'accés. Si teniu els permisos adequats a l'equip remot, podeu connectar-vos a un recurs de Windows des del gestor de fitxers.

Un URL típic de recursos compartits de Windows es mostra així:

smb://servername/Share

WebDAV i WebDAV Segur

Basat en el protocol HTTP utilitzat a la web, de vegades WebDAV s'utilitza per a compartir fitxers en una xarxa local i per a emmagatzemar fitxers a Internet. Si el servidor al qual us esteu connectant admet connexions segures, heu de triar aquesta opció. WebDAV segur, utilitza xifrat SSL fort, de manera que els altres usuaris no poden veure la vostra contrasenya.

Un URL WebDAV es mostra com:

dav://example.hostname.com/path

Compartir NFS

Els ordinadors UNIX tradicionalment utilitzen el protocol del sistema de fitxers de xarxa (NFS) per a compartir fitxers a través d'una xarxa local. Amb NFS, la seguretat es basa en el UID de l'usuari que accedeix al recurs compartit, de manera que no es necessiten credencials d'autenticació quan es connecta.

Un URL típic de NFS per a compartir és mostra com:

nfs://servername/path