Средњи клик

Многи мишеви и неке додирне табле имају и средњи тастер. На мишевима са клизним точкићем, обично можете да притиснете на доле клизни точкић да извршите средњи клик. Ако немате средњи тастер на мишу, можете да притиснете и леви и десни тастер истовремено зарад средњег клика.

На додирним таблама које подржавају лупкање са више прстију, можете да лупнете са три прста одједном да бисте извршили средњи клик. Да би ово радило, мораћете да укључите клик на додирној табли у подешавањима додирне табле.

Многи програми користе средњи клик за напредније пречице на клик.

  • У програмима са клизачима, леви клик на празан простор на траци клизача исти помера на то место. Средњи клик га помера за по једну страницу до тог места.

  • In the Desktop, you can quickly open a new window for an application with middle-click. Simply middle-click on the application’s icon in the desktop.

  • Већина веб прегледника вам омогућава да брзо отворите везе у језичцима помоћу средњег тастера миша. Само кликните на било коју везу средњим тастером миша и отвориће се у новом језичку.

  • У управнику датотека, средњи клик има две улоге. Ако извршите средњи клик над фасциклом, отвориће је у новом језичку. Ово имитира понашање познатих веб прегледника. Ако извршите средњи клик над датотеком, отвориће датотеку, као да сте два пута кликнули на њу.

Неки наменски програми вам допуштају да користите средњи тастер миша за друге функције. Прегледајте помоћ ваших програма за средњим кликом или средњим тастером миша.