Одјављивање, гашење, промена корисника

Када завршите са коришћењем рачунара, можете да га угасите, обуставите (зарад чувања енергије), или да га оставите упаљеним и да се одјавите.

Одјављивање или промена корисника

Ако желите да оставите ваш рачунар другим корисницима на коришћење, можете или да се одјавите, или да останете пријављени а само да промените корисника. Ако промените корисника, сви ваши програми ће наставити да раде, и све ће бити на истом месту када се поново пријавите.

To Log Out or Switch User, click the user menu on the right side of the taskbar, expand Power Off / Log Out, and select the correct option.

Ставка Промени корисника је приказана у изборнику само ако имате више од једног корисничког налога на вашем рачунару.

Закључавање екрана

Ако оставите ваш рачунар на кратко, требали бисте да закључате екран како бисте спречили друге да приступе вашим датотекама или да покрену програме. Када се вратите, видећете екран закључавања. Унесите вашу лозинку да се поново пријавите. Ако не закључате ваш екран, он ће се сам закључати након одређеног времена.

To lock your screen, click the user menu on the right side of the taskbar and select Lock from the menu.

Када је закључан ваш екран, други корисници могу да се пријаве на своје личне налоге тако што ће кликнути на Пријавите се као други корисник у доњем десном углу екрана за пријављивање. Ви ћете моћи да се вратите вашем окружењу када они заврше.

Обустављање

Да сачувате енергију, обуставите рад рачунара када га не користите. Ако користите преносни рачунар, систем, по основи, сам обуставља рад рачунара када спустите поклопац. Ово чува ваше стање у меморији рачунара и гаси већину функција рачунара. Врло мала количина напајања се још увек користи за време обустављања.

To suspend your computer manually, click the user menu on the right side of the taskbar, expand Power Off / Log Out, and select Suspend.

Гашење или поновно покретање

If you want to power off your computer entirely, or do a full restart, click the user menu on the right side of the taskbar, expand Power Off / Log Out, and select either Restart… or Power Off….

Ако су пријављени још неки корисници, неће вам бити допуштено да угасите или да поново покренете рачунар, јер би то окончало њихове сесије. Ако сте администратор, биће вам затражена лозинка да бисте могли да угасите рачунар.

Можда ћете пожелети да угасите ваш рачунар ако желите да га преместите а немате батерију, или је празна или не обезбеђује довољно напајања. Искључени рачунар такође користи мање напајања него када је обустављен.