Srednji klik

Mnogi miševi i neke dodirne table imaju i srednji taster. Na miševima sa kliznim točkićem, obično možete da pritisnete na dole klizni točkić da izvršite srednji klik. Ako nemate srednji taster na mišu, možete da pritisnete i levi i desni taster istovremeno zarad srednjeg klika.

Na dodirnim tablama koje podržavaju lupkanje sa više prstiju, možete da lupnete sa tri prsta odjednom da biste izvršili srednji klik. Da bi ovo radilo, moraćete da uključite klik na dodirnoj tabli u podešavanjima dodirne table.

Mnogi programi koriste srednji klik za naprednije prečice na klik.

  • In applications with scrollbars, left-clicking in the empty space of the bar moves the scroll position directly to that place. Middle-clicking moves up to a single page towards that location.

  • In the Desktop, you can quickly open a new window for an application with middle-click. Simply middle-click on the application’s icon in the desktop.

  • Većina veb preglednika vam omogućava da brzo otvorite veze u jezičcima pomoću srednjeg tastera miša. Samo kliknite na bilo koju vezu srednjim tasterom miša i otvoriće se u novom jezičku.

  • U upravniku datoteka, srednji klik ima dve uloge. Ako izvršite srednji klik nad fasciklom, otvoriće je u novom jezičku. Ovo imitira ponašanje poznatih veb preglednika. Ako izvršite srednji klik nad datotekom, otvoriće datoteku, kao da ste dva puta kliknuli na nju.

Neki namenski programi vam dopuštaju da koristite srednji taster miša za druge funkcije. Pregledajte pomoć vaših programa za srednjim klikom ili srednjim tasterom miša.