Klicka, dra eller rulla med styrplattan

Du kan klicka dubbelklicka, dra och rulla genom att enbart använda din styrplatta, utan andra hårdvaruknappar.

Pekskärmsgester diskuteras separat.

Knacka för att klicka

Du kan knacka på din styrplatta för att klicka istället för att använda en knapp.

1. Go to the Desktop and start typing Mouse & Touchpad.

2. Klicka på Mus & styrplatta för att öppna panelen.

3. I avsnittet Styrplatta, säkerställ att Styrplatta är påslaget.

Avsnittet Styrplatta visas bara om ditt system har en styrplatta.

4. Slå på Knacka för att klicka.

• För att klicka, tryck på styrplattan.

• För att dubbelklicka, tryck två gånger.

• För att dra ett objekt, dubbeltryck; men lyft inte fingret efteråt. Dra objektet dit du vill ha det, och lyft sedan fingret för att släppa.

• Om din styrplatta har stöd för flerfingersknackningar, högerklicka genom att knacka med två fingrar samtidigt. Annars måste du fortfarande använda hårdvaruknapparna för att högerklicka. Se Simulera ett högerklick för ett sätt att högerklicka utan en andra musknapp.

• Om din styrplatta har stöd för flerfingersknackningar, mittenklicka genom att knacka med tre fingrar samtidigt.

När du trycker eller drar med flera fingrar, se till att dina fingrar är tillräckligt långt från varandra. Om dina fingrar hamnar för tätt ihop kan datorn tro att du bara använder ett finger.

Tvåfingersrullning

Du kan rulla via din styrplatta genom att använda två fingrar.

1. Open the Desktop and start typing Mouse & Touchpad.

2. Klicka på Mus & styrplatta för att öppna panelen.

3. I avsnittet Styrplatta, säkerställ att Styrplatta är påslaget.

4. Slå på Tvåfingersrullning.

När detta är valt, kommer att knacka och dra med ett finger att fungera som vanligt men om du drar med två fingrar över någon del av styrplattan kommer den att rulla istället. Flytta fingrarna mellan toppen och botten av styrplattan för att rulla upp och ner, eller flytta fingrarna tvärs över styrplattan för att rulla sidledes. Sprid ut dina fingrar. Om dina fingrar är för nära varandra kommer de att se ut som en stor finger för din styrplatta.

Tvåfingersrullning kanske inte fungerar på alla styrplattor.

Naturlig rullning

Du kan dra innehåll som om du flyttade en fysisk bit papper via styrplattan.

1. Open the Desktop and start typing Mouse & Touchpad.

2. Klicka på Mus & styrplatta för att öppna panelen.

3. I avsnittet Styrplatta, säkerställ att Styrplatta är påslaget.

4. Slå på Naturlig rullning.

Denna funktion kallas också Omvänd rullning.