Dela ditt skrivbord

Du kan låta andra personer se och styra ditt skrivbord från en annan dator med ett skrivbordsvisningsprogram. Konfigurera Fjärrskriv för att låta andra personer få åtkomst till ditt skrivbord och ställ in säkerhetsinställningarna.

Du måste ha paketet GNOME Fjärrskrivbord installerat för att Fjärrskrivbord ska visas.

1. Go to the desktop and start typing Settings.

2. Klicka på Inställningar.

3. Klicka på Delning i sidopanelen för att öppna panelen.

4. Klicka på Dela för att öppna panelen.

5. Om Delning längst upp till höger i fönstret är av, klicka för att slå på det.

Om texten nedanför Datornamn låter dig redigera den, kan du ändra namnet din dator visar på nätverket.

6. Klicka på Fjärrskrivbord.

7. För att låta andra se ditt skrivbord, slå på Fjärrskrivbord. Detta innebär att andra personer kan försöka att ansluta till din dator och se vad som finns på skärmen.

8. För att låta andra interagera med ditt skrivbord, slå på Fjärrkontroll. Detta kan låta den andra personen flytta din mus, köra program och bläddra bland filer på din dator, beroende på säkerhetsinställningarna som du använder för närvarande.

Säkerhet

Delen Autentisering visar inloggningsuppgifterna att använda i klientprogramvaran på den anslutande enheten.

Användarnamn

Använd det föreslagna värdet eller ange ett eget.

Lösenord

Använd det föreslagna värdet eller ange ett eget.

Klicka på knappen intill varje post om du vill placera den i urklipp.

Verifiera kryptering

Klicka på knappen Verifiera kryptering för att visa krypteringsfingeravtrycket. Jämför det med värdet som visas av klienten vid anslutning: de ska vara identiska.

Anslutning

Delen Hur du ansluter visar Enhetsnamn och Fjärrskrivbordsadress som kan användas på datorn som ansluter. Klicka på knappen intill varje post om du vill placera den i urklipp. En anslutning kan också göras med hjälp av din IP-adress.

När den andra datorn har anslutits till ditt skrivbord kommer du se Skärmen delas-ikonen, i ditt systemstatusområde.

Klienter

Följande klienter är kända att fungera för att ansluta till ditt skrivbord från en annan dator.

Från Linux:
  • Remmina, en GTK-klient, finns tillgänglig som ett paket i de flesta distributioner, och också som en flatpak. Använd standardinställningarna, i synnerhet Färgdjup ”Automatiskt” i anslutningsprofilinställningarna.

• xfreerdp är en kommandoradsklient som finns tillgänglig som ett paket i de flesta distributioner. Flaggan /network:auto bör skickas med till klienten på kommandoraden.

Från Microsoft Windows:
  • mstsc är den inbyggda Windows-klienten. Standardinställningar rekommenderas.

Från Linux, Windows eller macOS:
  • Thincast är en proprietär klient. Linux-versionen finns tillgänglig som en flatpak. Standardinställningar rekommenderas.

Sluta dela ditt skrivbord

För att koppla från någon som tittar på ditt skrivbord:

1. Klicka på systemmenyn i den högra delen av systemraden.

2. Klicka på Skärmen delas.

3. Klicka på Stäng av.

Avancerade ämnen

Kommandoradskonfiguration

Verktyget grdctl låter dig konfigurera dina värdinställningar i ett konsolfönster. Skriv grdctl --help för användningsdetaljer.

H.264

H.264-videokodning reducerar kraftigt bandbredd. GNOME Fjärrskrivbord kommer använda H.264 när: grafikrörledningen används (ett krav för protokollet), klienten stöder det samt NVENC (NVIDIAs kodare) finns tillgänglig.