Csatlakozás VPN-hez

A VPN (Virtual Private Network) a helyi hálózatra való interneten keresztüli csatlakozásra szolgál. Ha például üzleti úton van, és a munkahelye helyi hálózatára kell csatlakoznia, akkor ezt VPN használatával megteheti. Valahol (például a szállodában) csatlakoznia kell az internetre, ezután csatlakozhat a munkahelyi VPN-re. A végeredmény olyan, mintha közvetlenül a munkahelyi hálózatra csatlakozna, de a tényleges hálózati kapcsolat a szálloda internetkapcsolatán keresztül történik. A VPN kapcsolatok általában titkosítottak, megakadályozandó a csatlakoztatott helyi hálózat illetéktelenek általi elérését.

Számos különböző típusú VPN létezik. A használt VPN-típustól függően további szoftvercsomagok telepítése lehet szükséges. A VPN üzemeltetőjétől megtudhatja a kapcsolódáshoz szükséges adatokat, és a használandó VPN-kliens típusát. Ezután a szoftvertelepítő alkalmazásban keresse meg a NetworkManager megfelelő bővítményét, és telepítse.

Ha az adott VPN-típushoz nincs NetworkManager csomag, akkor valószínűleg a VPN-szoftver biztosító cégtől kell letöltenie a telepítendő kliensszoftvert. Ennek beüzemeléséhez az itt leírtaktól eltérő lépések lehetnek szükségesek.

VPN-kapcsolat beállítása:

  1. Go to the Desktop and start typing Network.

  2. Kattintson a Hálózat elemre a panel megnyitásához.

  3. Új kapcsolat hozzáadásához a bal oldali lista alján kattintson a + gombra.

  4. Válassza a VPN elemet a csatolók listájából.

  5. Válassza ki a használandó VPN-típust.

  6. Töltse ki a VPN kapcsolat adatait, majd nyomja meg a Hozzáadás gombot.

  7. When you have finished setting up the VPN, open the system menu from the right side of the taskbar, click VPN off and select Connect. You may need to enter a password for the connection before it is established. Once the connection is made, you will see a lock shaped icon in the taskbar.

  8. Remélhetőleg sikerül csatlakoznia a VPN-hez. Ellenkező esetben ellenőrizze a megadott VPN-beállításokat. Ezt a kapcsolat létrehozására használt Hálózat panelen teheti meg. Válassza ki a VPN-kapcsolatot a listából, majd nyomja meg a beállítások gombot a beállítások áttekintéséhez.

  9. To disconnect from the VPN, click the system menu on the taskbar and click Turn Off under the name of your VPN connection.